(VIDEO) Sukob svetskih supersila u Siriji: “Rusko vozilo se namerno zabilo u američko, a sve je nadgledao ruski helikopter…”

0
Screenshot Twitter

Najmanje četiri američka vojnika povređena su nakon sukoba sa ruskim vojnicima na severoistoku Sirije, prenosi Jutarnji list pisanje Politika, koji je sa druge strane preneo šturi nacrt vojnog saopštenja u čiji posed je došao.

Vojnici nisu pretrpeli ozbiljnije povrede, uglavnom se radi o blagim kontuzijama i potresu mozga, piše u izveštaju koji je sastavio Pentagon.

Potvrda incidenta stiže nakon što su se ranije na Tviteru pojavili snimci bliskog susreta američkih i ruskih snaga na kojima se vidi kako se vozilo, koje navodno pripada ruskoj strani, zaleće u američko, a sve pritom u niskom letu nadgleda jedan ruski helikopter.

U Pentagonu nisu potvrdili autentičnost tih snimaka, ali u nacrtu svog saopštenja potvrđuju da je došlo do namernog zabijanja ruskog u vozilo koje pripada ‘koaliciji’, tj. američkim i savezničkim snagama u Siriji.

Iako je Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije, tamo se još uvek nalazi oko 500 vojnika, većinom na severoistoku države. Oni se tamo zajedno sa protivnicima režima Bašara al-Asada bore s ostacima Islamske države, a iako u relativnoj blizini operacije vrše i ruske snage, koje su u savezu sa Asadom, dosad se uvek pazilo da ne dolazi do bliskih susreta pripadnika vojski svetskih supersila.

Kako primećuje Politiko, Rusi su u proteklih nekoliko meseci počeli sve više da prodiru na teren koji su prethodno kontrolisali Amerikanci nastojeći da ih tako do kraja potisnu iz Sirije.