(VIDEO) Snimljen i drugi veliki kit u Jadranu

0

U uspešnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu u avgustu istraživači Hrvatskog prirodnjačkog muzeja i Instituta Plavi svijet fotografisali su odraslu jedinku ispred Starigrada-Paklenice. Sada su uspeli dronom da snime i kratko prouče veličanstvenu životinju, a utvrdili su i da se radi o drugoj jedinci, prenosi N1.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren, piše Institut Plavi svijet.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. septembra, na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila kit je otplivao u smeru Vinjerca, a s obzirom na to da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su da se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom avgusta, već se radi o drugom kitu!.

Fotografije su potvrdile dojave građana da u severnom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto severnije od samog Novskog ždrila.