(VIDEO) Prikazani novi snimci: Džordž Flojd moli policajca da ga oslobodi…

0
Pool Video Via Court Tv/Ny Times / Zuma Press / Profimedia

Tokom suđenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda prikazani su snimci sa kamera koje su policajci nosili na sebi za vreme hapšenja, ali i iz prodavnice u kojoj je Flojd bio neposredno pre hapšenja.

O događajima iz 25. maja prošle godine svedočili su i očevici.

Na pomenutim snimcim se čuje kako Flojd moli policiju da ga pusti i izjašnjava da “nije loš momak”, prenosi BBC.

Takođe, dok su ga policajci držali na zemlji, Flojd je govorio kako voli svoju majku i decu.

“Molim Vas, ne pucajte u mene. Upravo sam izgubio svoju majku”, rekao je Flojd, kako se čuje na video snimcima koji su prikazani na suđenju.

Do prepirke je došlo kada je policija pokušala da Flojda ubaci u vozilo, a on počeo da pruža otpor, govoreći da je kalustrofobičan i da se plaši, prenosi BBC.

Policajci su ga oborili na zemlju, a prolaznici su nakon toga prilazili policajcima i govorili kako će se Flojd ugušiti zbog načina na koji ga drže na zemlji, a upozoravali su ih i da provere njegovo stanje kada je bio u nesvesti.

Zaposleni u prodavnici u kojoj je Flojd bio neporedno pre hapšenja kažu da je on bio prijateljski nastrojen, da je izgleda kao da je “naduvan”, ali da je bio raspoložen za razgovor i da je mogao normalno da komunicira.

Policajac Šovin, koji je otpušten ubrzo nakon smrti Džordža Flojda, tereti se za njegovo ubistvo. Šovin se izjasnio da nije kriv, a njegovi advokati pokušavaju da dokažu da je Flojd preminuo od prevelike doze narkotika, pošto su u njegovoj krvi pronađeni fentanil i metamfetamin.

Flojdova smrt izazvala je proteste protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima širom SAD i sveta, a okupljanja u pojedinim gradovima su postala nasilna, zbog čega je i policija morala da interveniše.