(VIDEO) Poplave na jugu Srbije: Vanredna situacija u nekoliko opština, poplavljena domaćinstva, problemi sa strujom…

0
Printscreen/YouTube/Plus Online

Sneg koji je padao tokom noći i jutra polako prestaje u najvećem delu zemlje, a problem prave kiše koje već danima padaju na jugu zemlje. Mnoga seoska domaćinstva ostala su bez struje, a zbog obilnih padavina, pojedina naselja na jugu su i poplavljena. Zbog izlivanja vodotokâ, u opštinama Doljevac, Bojnik i Vlasotince proglašena je vanredna situacija.

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Na teritoriji Pčinjskog okruga tokom dana pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava na teritoriji grada Vranja, Gradske opštine Vranjska banja, opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo.

Voda se povlači sa svih kritičnih mesta u Pirotu, ali je i dalje teško u naseljima Rogoz i Kavak, javlja dopisnik RTS-a.

U pojedinim ulicama nivo vode je viši i od pola metra.

Poplavljeno je na stotine domaćinstava, a voda je prodrla u podrume, garaže i pomoćne prostorije.

Poplave su izavale bujične vode i potoke jer je za dva dana palo kiše više od 80 litara po metru kvadratnom, a došlo je i do topljenja snega.

Osim pirtoskih naselja poplavljena su domaćinstava u nekoliko sela, a na Staroj planini u selu Rsovci evakuisana je stoka.

Nišava kod Pirota je izašla iz korita, a nizvodno poplavila oranice.

Zamućena izvorišta u Nišu

Zbog intenzivnih padavina, voda se na većini izvorišta zamutila, što nepovoljno utiče na celokupan sistem vodosnabdevanja Niša, saopštilo je JKP “Naisus”.

U proteklih 48 sati voda je dodatno zamućena na izvorištima vodovodnog sistema Ljuberađa – Niš (Ljuberađa, Mokra, Divljana i Krupac) i izvorišta Studena.

Ukoliko se se to nastavi, niški vodovod biće prinuđen da neke od navedenih izvorišta isključi i privremeno stavi van funkcije, a njihovo ponovno uključenje zavisiće isključivo od hidroloških prilika.

Ovakva situacija može direktno da utiče na količinu vode u niškom vodovodnom sistemu što za posledicu ima ograničenja u redovnom snabdevanju vodom naših sugrađana u večernjim satima i to u višim delovima grada sa desne obale reke Nišave: naselje Vinik (Podvinik i viši delovi naselja Pantelej), naselje Ledena Stena, naselje Ratko Jović, Čamurlijski put i sela moravskog vodovoda.

Vandredna situacija u Vladičinom Hanu…

Nakon što je proglašena vanredna situacija u opštinama Bojnik i Doljevac, i u Vladičnom Hanu krizni štab doneo je situ odluku.

Nekoliko sela u opštini Svrljig bez struje

Zbog ledene kiše koja se zadržala na strujnim kablovima, bez struje je nekoliko sela u opštini Svrljig – Labukovo, Niševac, Okolište, Tijovac, Lukovo i Drajinac.

Ekipe EPS-a su na terenu i pokušavaju da saniraju problem.

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Kuzminu.

Osim brojnih domaćinstava, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica poplavljeno je i nekoliko institucija među kojima je nekoliko objekata Predškolske ustanove “Đurđevak”, pa je rad u ovoj instituciji danas obustavljen.

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstvenih ustanova i škola, a najteže je u Osnovnoj školi “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, gde je poplavljeno kompletno dvorište.

Vanredna situacija u Vlasotincu

Opština Vlasotince uvela je vanrednu situaciju na celoj svojoj teritoriji.

Vlasina se izlila u romskom naselju gde je pod vodom tridesetak domaćinstava.

Ovo naselje, ali i još polovina opštine u brdsko-planinskih delu, nemaju električnu energiju.

Vlasotince se vodom za piće snabdeva iz reke Vlasine, a zbog zamućenja prekinuto je vodosnabdevanje.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!