(VIDEO) Pentagon objavio nove izveštaje o susretu s NLO: Ruski ili kineski dronovi ili nešto treće?

0

Pentagon je objavio tri osetljiva izveštaja o susretima američkih pilota sa navodnim neidentifikovanim letećim objektima (NLO), piše CNN.

Novoobjavljeni izveštaji detaljno opisuju susrete između letelica vazduhoplovstva američke mornarice i “neidentifikovanih letećih fenomena”, otkrivajući detalje o incidentima koje je Pentagon potvrdio kao autentične, objavljujući snimke.

“Te letelice su male, otprilike veličine kofera, srebrne ili bele boje”, navodi se u izveštaju o incidentu iz marta 2014. godine.

Tokom tog susreta je jedan od mornaričkih aviona F/A 18 je prošao blizu objekta, ali nije bio u stanju da pozitivno utvrdi identitet te letelice, dodaje se u izveštaju. Pilot mornarice SAD je pokušao da “povrati vizuelni kontakt sa letelicom, ali bezuspešno”.

CNN je u sredu objavio dokumente Centra za bezbednost mornarice, a koja su prethodno imala oznaku “samo za službenu upotrebu”. Oni prate zvaničnu objavu Pentagona krajem prošlog meseca, kada su objavljena tri kratka video zapisa u kojima su prikazani “neidentifikovani vazdušni fenomeni”, koje je privatna kompanija ranije objavila. Na video snimcima se vide neidentifikovani leteći objekti koji se kreću velikom brzinom, dok su snimani infracrvenim kamerama. Dva video snimka sadrže i reakciju pilota koji u čudu reaguju na brzinu kretanja objekta. Jedan glas nagađa da bi to mogao da bude dron. Čini se da novoobjavljeni podaci dele ovu ocenu, opisujući mnoge neidentifikovane letilice kao “bespilotne vazdušne sisteme”, kako je zvanično ime Pentagona za bespilotne letelice.

U drugom izveštaju sa komentarima, o incidentu iz novembra 2013, navodi se da je leteći objekat bio “bele boje, malih dimenzija i bez oznaka”, pa se ponovo zaključuje da je najverovatnije u pitanju dron.

Pentagon ocenjuje da je moguće da su u pitanju dronovi kojima upravljaju “neprijateljske sile” kao što su Rusija ili Kina s ciljem prikupljanja obaveštajnih podataka o američkim vojnim operacijama.

Predsednik Donald Tramp je bio iznenađen snimcima koje je video, i postavio je pitanje da li su autentični.

Američki Pentagon objavio je krajem aprila tri video-snimka na kojima se vidi kako se američki vojni piloti susreću sa, čini se, neidentifikovanim letećim objektima (NLO).

Snimci, sa kojih je prethodno skinuta oznaka poverljivosti, prikazuju misteriozne letelice bez krila koje lete hipersoničnim brzinama bez ikakvog pogona, a napravljeni su 2004. i 2015. godine.