(VIDEO) Održan skup na Trgu nezavisnosti u Podgorici: Povici i poruke “Ne damo državu” i “Nije ovo Srbija”, bakljada i himna na kraju zvaničnog obraćanja, okupljanje proteklo bez incidenata

1

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici večeras je održan “patriotski skup” na kom se okupilo nekoliko desetina hiljada građana. Skup je počeo u 19 časova, a najavile su ga, kako same sebe nazivaju, crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa, prenose podgoričke Vijesti.

Uprava policije je na svom Tviter nalogu navela da je po njihovoj proceni na skupu bilo prisutno oko 50.000 građana i da je sve proteklo bez incidenata.

Na skupu nije bilo političkih parola, a vijorile su se državne zastave Crne Gore, krstaš barjaci…

Prisutni su uzvikivali “Ne damo državu” i “Nije ovo Srbija”.

Na glavnom gradskom trgu je postavljena bina, a novinar RTCG Nebojša Šofranac je vodio program na mitingu.

Tokom obraćanja, okupljenima je saopšteno da je planirana bakljada na kraju programa, pre himne, pa je učesnicima poručeno da čuvaju baklje.

Na skupu su primećeni i ministar sporta i mladih Nikola Janović, predsednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Bogdan Fatić, te direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić…

Među prisustnima bio je i Blažo Đukanović, sin predsednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića.

Kako “Vijesti” saznaju prema policijskim evidencijama iz drugih gradova, prema Podgorici je tokom dana na skup krenulo između šest i sedam hiljada ljudi, uglavnom privatnim automobilima i sa nekoliko autobusa.

U gradu je tokom popdnevnih časova i za vreme trajanja protesta bilo primetno prisustvo policije u civilu i uniformama.

U ime organizotara, okupljenima se prvi obratio crnogorski intelektualac i nekadašnji predsednik mladih LSCG Predrag Vušurović, koji je rekao da je Crna Gora živela i “i pre i da će živeti i posle njega.

Poručio je prisutnima da “ne osramote kralja mučenika”.

“Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta. Ovde ima nas kojima ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila. Nekako mi ne ličite na đavolji nakot niti lažne ljude”, rekao je on.

Istakao je da je jedina partija koji ih je okupila – Crna Gora.

On je izjavio “da ne može biti niti crnih ptica, niti Srebrenica”.

Naglasio je da ovih dana “nude im tuđi obrok, sa tuđim zastavama posle 75 godina”.

Kazao je da se Crna Gora zasitila “četničke slobode”.

Amina Brahić iz Pljevalja rekla je da “bošnjačkom narodu prete, ali da se oseća sigurno pod crnogorskom zastavom”.

“Ko pokuša da naruši temelj slobodarske Crne Gore naići će na crnogorsku mladost koja je ne da nikom”, rekla je ona.

Saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka (FPN) Nemanja Batrićević rekao je da su se okupili da poruče da se ne stide imena crngorskog i da pošalju poruku Bošnjacima, Hrvatima, Muslimanima da nisu sami.

“Bez vas, Crna Gora nam nije ni potrebna”, rekao je.

On je naglasio da su tu da obećaju da se neće dati “ravnogorskoj fukari”.

Batrićević je rekao da je “potonja ura Dritanu Abazoviću, Žarku i Luki Rakčeviću i Filipu Adžiću”.

“Potonja vi je ura Dritane Abazoviću, Žarko i Luka Rakčeviću i Filipe Adžiću. Ako predate Crnu Goru četnicima bićete upamćeni kao izdajnici”, kazao je on.

Bojana Vatić iz Novog Sada je poručila preko video poruke da je ovo izbor između budućnosti i prošlosti.

“Velikosrpski projekat je poražen”, kazala je ona. 

Takođe, na skupu su bili i direktori preduzeća i sekretarijata Glavnog grada, Marko Rakočevič, Nusret Canović, Lazarela Kalezić.

Vijestima tokom dana niko iz policije nije odgovorio na pitanja da li je skup odobren i ko ga je prijavio.

Veliki broj građana se ranije nalazio u lokalima u Njegoševoj ulici. 

Organizatori skupa, kako sebe nazivaju, crnogorske patriotske organizacije, poručile su da će se na večerašnjem skupu videti “gospodska, patriotska, evropska Crna Gora”.

DPS je ranije sa svojih zvaničnih stranica na društvenim mrežama najavljivao događaj, ali su pojasnili da nisu organizatori.

Skup, na koji su pozvale organizacije koje sebe nazivaju crnogorskim i patriotskim, održan je tačno sedam dana posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila podršku u znatnoj meri i sa tradicionalnim partnerima ostala bez parlamentarne većine.

(Vijesti, Beta)

1 KOMENTAR

  1. Nije ovo patriotski skup vec skup bivsih vlasti…patriote svih normalnih ljudi treba formirati vladu, oni su dobili bez pritiska, placanjem, pretnjom, inace u Podgorici je bio skup patriota 100 hiljada ljudi, a ne ovo

Comments are closed.