(VIDEO) Kuda na odmor: Prvi hotel u svemiru se otvara 2027. godine

0

Ako maštate o budućim putovanjima dok ste zaglavljeni kod kuće zbog pandemije, zašto biste maštali o plažama Balija ili venecijanskim kanalima kada bi odmor u svemiru mogao biti vaša budućnosti? Još 2019. godine kalifornijska kompanija Gatewaiy Foundation objavila je planove za krstareći hotel koji bi jednog dana mogao da pluta iznad atmosfere Zemlje. Tada nazvan Von Braun Station, ovaj futuristički koncept – koji se sastoji od 24 povezanih modula koji čine rotirajući točak koji kruži oko Zemlje – trebao je biti potpuno operativan do 2027. godine.

Hotel će dobiti novo ime – Voyager Station – a trebalo bi da ga izgradi Orbital Assembly Corporation, nova građevinska kompanija koju vodi bivši pilot Džon Blinkov, koji je takođe na čelu Gateway fondacije, piše CNN.

U nedavnom intervjuu za CNN Travel, Blinkov je objasnio da je došlo do nekih kašnjenja zbok kovida, ali očekuje se da će izgradnja svemirskog hotela početi 2026. godine, a boravak u svemiru mogao bi biti stvarnost do 2027. godine. “Pokušavamo da javnost shvati da je ovo zlatno doba svemirskih putovanja pred vratima. Dolazi. Brzo dolazi”, rekao je Blinkov.

Prikazi kako bi hotel mogao izgledati prikazuju enterijer koji se ne razlikuje od luksuznih hotela na Zemlji, sa samo nekim prilično spektakularnim pogledima izvan ovog sveta. Kada je početni dizajn premijerno prikazan pre nekoliko godina, Tim Aletor, viši arhitekta dizajna u Orbital Assembly Corporation, rekao je za CNN Travel da je estetika hotela direktan odgovor na film Stenlija Kjubrika „2001: Odiseja u svemiru“ – koji je nazvao „skoro nacrt šta ne treba raditi “. „Mislim da je cilj Stenlija Kjubrika bio da istakne podelu između tehnologije i čovečanstva, pa je, namerno, stanice i brodove učinio vrlo sterilnim, čistim i vanzemaljskim.“

Umesto toga, Aletor i njegov tim žele da donesu delić zemlje u svemir kroz tople apartmane i elegantne barove i restorane. Gosti su možda u svemiru, ali i dalje mogu uživati u krevetima i tuševima. To ne znači da će hotel potpuno zanemariti novinu boravka u svemiru. Postoje planovi da se u hotelskom restoranu posluži tradicionalna „svemirska hrana“.

Pored toga, u ponudi će biti rekreativne aktivnosti koje „ističu činjenicu da ste u stanju da radite stvari koje ne možete na Zemlji“, prema Aletoru.

„Zbog bestežinskog stanja i smanjene gravitacije, moći ćete da skočite više, da podignete stvari, da trčite na načine na koje ne možete na Zemlji”, dodaje.

Pa kako bi tačno funkcionisala fizika svemirskog hotela?

Aletor je rekao za CNN Travel da će obrtni točak raditi na stvaranju simulirane gravitacije. “Stanica se okreće, potiskujući sadržaj stanice prema obodu, slično na način kako možete da zavrte kantu vode – voda se istiskuje u kantu i ostaje na mestu”, rekao je. U blizini centra stanice nema veštačke gravitacije, objasnio je Aletor, ali dok se krećete spoljnim delom, osećaj gravitacije se povećava.

Prvobitno ime hotela izabrano je jer je koncept inspirisan 60-godišnjim dizajnom Vernerom von Braunom, vazduhoplovnim inženjerom koji je pionir raketne tehnologije, prvo u Nemačkoj, a kasnije u SAD-u. Dok je živeo u Nemačkoj, von Braun je bio uključen u nacistički program razvoja raketa, pa je imenovanje svemirskog hotela po njemu bilo kontroverzan izbor. Zbog toga je ime i promenjeno, rekao je Blinkov za CNN Travel.

“Stanica zapravo nije o njemu. Zasniva se na njegovom dizajnu i sviđa nam se njegov doprinos nauci i svemiru”, rekao je Blinkov.

“Ali znate, Voiager Station je mnogo više od toga. To su stvari u budućnosti. A mi želimo ime koje nema te priloge uz njega.

“Svemirski turizam postaje sve aktuelnija tema i nekoliko kompanija pokušava da to ostvari – od Virdžin galaktika do SpejsIks-a Ilona Maska.

SpaceX StarShip sistem mogao bi da pomogne da se Voyager Station spusti sa zemlje. „SpaceX ne možemo nazvati svojim partnerom, ali u budućnosti se radujemo saradnji sa njima“, rekao je Blinkov na nedavnom događaju uživo koji promoviše Orbital Assembly, savetujući gledaoce da „čvrsto stoje“. Za sada svemirski hotel ne oglašava cenu sobe, ali očekujte da će biti isporučen sa prilično pozamašnom cenom.

Virdžin galaktik, na primer, planira da lansira putnike u suborbitalni prostor po ceni od 250.000 dolara po osobi po putovanju. Međutim, tim koji stoji iza stanice Vojadžer rekao je da se nada da će boravak u hotelu na kraju učiniti ekvivalentan “putovanju na krstarenje ili putovanju u Diznilend”.