(VIDEO) Koronom se zarazili lavovi i gorila u zoološkom vrtu u Pragu

0

(Beta) – U zoološkom vrtu u Pragu, najverovatnije od negovatelja, zarazila su se virusom korona dva indijska lava i zvezda vrta, mužjak gorile Rihard, pokazalo je testiranje uzoraka, saopštio je danas direktor Zoo vrta u češkoj prestonici Miroslav Bobek. 

“Simptomi kovid-19 su kod njih za sada veoma blagi. Lavovi Jamvan i Suči imaju kijavicu i kašljucaju a Rihard nema apetit i umoran je. U saradnji sa Veterinarskom inspekcijom testiraćemo i druge životinje. Obaviće se i sekvecioniranje uzoraka da se utvrdi o kojoj varijanti virusa korona je reč”, rekao je Bobek. 

Zoološki vrt u Pragu, koji je zbog sanitarnih mera povodom pandemije zatvoren, stupio je u vezu sa drugim Zoo vrtovima koji su zabeležili zarazu virusom korona kod svojih životinja. 

“Gotovo je sigurno da se, kao što se desilo u Zoo vrtu u Bronksu ili San Dijegu, uprkos svim merama i oprezu zaraza prenela sa negovatelja koji su imali kovid-19”, rekao je Bobek. 

Rihard, 30-godišnji vodja čopora zapadnih nizinskih gorila u Zoo vrtu u Pragu, miljenik je Čeha a i svetsku slavu je stekao u dobrotvornoj parodiji na rijaliti, Ogoljeni, projektu češkog javnog radio servisa, Češke televizije i Zoo vrta kada su od 2005. do 2008. kamere snimale život tada šest gorila u praškoj grupi, a gledaoci Češke televizije i slušaoci Češkog radija glasali ko će dobiti glavnu nagradu, 12 lubenica.

Taj “ponešto drugačiji rijaliti” u kojem je lubenice osvojio Rihard nastavljen je reportažama života gorila u prirodi a zahvaljujući Ogoljenima Zoološki vrt u Pragu počeo je da skuplja novac, od tada pomaže stanici za zaštitu primata u mestu Limbe u Kamerunu i ima i druge projekte pomoći da se zaštite ugrožene gorile u njihovom prirodnom staništu.