(VIDEO) Kako protiče prvi dan vakcinacije protiv korone u SAD: “Osećam se rasterećeno i puna sam nade…”

0
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – U SAD je danas počela najveća dosadašnja kampanja vakcinacije u kojoj će vakcinu protiv koronavirusa prvi primiti zdravstveni radnici zaposleni u bolnicama, piše Glas Amerike.

Prva među njima bila je Sandra Linzi, medicinska sestra angažovana na intenzivnoj nezi, koja je prvu vakcinu primila u Jevrejskom medicinskom centru na Long Ajlendu.

“Osećaj je identičan onom kada primate bilo koju drugu vakcinu. Puna sam nade i osećam se rasterećeno. Naslućujem da nastupa period izlečenja. Nadam se da će ovo označiti početak kraja veoma bolnog perioda u našoj istoriji. Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna”, rekla je Linzi nakon što je primila vakcinu protiv Kovida-19 koju su razvile i proizvele kompanije Pfizer i BioNTech.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo, koji je prvoj vakcinaciji prisustvovao putem video linka, ocenio je da se ukazuje svetlo na kraju tunela.

“Ali se radi o dugom tunelu”, zaključio je Kuomo.

Povodom početka vakcinacije na Tviteru se oglasio i predsednik SAD Donald Tramp.

“Primljena je prva vakcina. Čestitam Sjedinjenim Državama! Čestitam svetu!”, napisao je Tramp.

Prioritet pri vakcinaciji u Americi imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare. Za prvi talas vakcinacije planirano je 2,9 miliona doza.

U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bele kuće, ali je predsednik Donald Tramp to na Tviteru negirao i napisao da će oni biti vakcinisani “kasnije, osim ako to nije neophodno”.

U SAD je registrovano najviše zaraženih koronavirusom na svetu – oko 16 miliona, a umrlo je skoro 300 hiljada ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500