(VIDEO) Kako izgleda i funkcioniše njujorška poljska bolnica u Central parku

0

Kako Njujork tokom pandemije koronavirusa ima sve više prebukiranih bolnica, vlasti su odlučile da formiraju privremene prihvatne centre, a jedan od njih se nalazi i u Central parku, najposećenijem gradskom parku na svetu.

Poljska bolnica u zelenoj oazi Njujorka leči pacijente od 1. aprila , a do sada je 68 ležajeva koristilo ukupno 130 pacijenata, od čega je petoro preminulo, prenosi Njujork tajms.

Medicinsko osoblje i volonteri u bolnici u Central parku rade u smenama od 12 časova, mere zaštite su mnogo strožije nego u ostalim američkim bolnicama.

Čitavom organizacijom upravlja evangelistička grupa za pomoć “Samaritan’s Purse” koja je ranije osnovala terenske bolnice u Republici Kongo, Ekvadoru, Iraku, Bangladešu…

“Bićemo ovde sve dok ne ispunimo sve potrebe građana”, rekla je portparolka “Samaritan’s Purse” Melisa Striklend.

Do sada u bolnici u Central parku niko od osoblja nije preminuo, a rukovodioci prihvatnog centra koriste slične principe zaštite medicinara kao u slučaju pandemije ebole.

“Prihvatili smo obavezu da nikako ne dozvolimo da se koronavirus širi dalje”, rekao je direktor privremene bolnice Eliot Tenpeni.

Organizacija zna koliko košta infekcija zdravstvenih radnika i zato je u njujoršku privremenu bolnicu u Central parku, iz svojih zaliha, dopremila specijalna zaštitna odela, vizire, čizme i rukavice.

Bolnica u Central parku ima i posebnu laboratoriju, apoteku, intezivnu negu, 10 respiratora, ali takođe transportuje pacijente kojima je potrebno specijalno lečenje u drugim bolnicama.

Privremena bolnica u Central parku predstavlja ispostavu bolnice “Mont Sinaj” koja je prebukirana zaraženima od koronavirusa. Određeni broj pacijenata iz bolnice je upućen u šatore u Cenral parku.

“Mnogo nam olakšava posao što organizacija ima svoje osoblje i opremu, veoma kvalitetno osoblje”, rekao je direktor bolnice “Mont Sinaj” Dejvid Rajh.

Međutim, prisustvo evangelističke organizacije u Njujorku je izazvala negodovanja dela zvaničnika grada. Naime, sporno je pravilo da zaposleni u organizaciji moraju da podrže Izjavu vere koja se protivi istopolnim brakovima. Mnogi su se zabrinuli kako će se to odraziti na lečenje pacijenata.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je rekao da ima potvrdu od organizacije da neće diskriminisati pacijente.

Štaviše, iz organizacije su optužili zvaničnike koji su se protivili boravku “Samaritan’s Purse” u Njujorku.

“Naša organizacija nikada nije diskriminisala pacijente”, rekao je Frenklin Graham iz organizacije “Samaritan’s Purse”.

Ipak, najveći deo građana podržava boravak organizacije u Central parku i svake večeri bodre osoblje bolnice aplauzima, mahanjem i lupanjem u šerpe.

“To me je iznenadilo i predstavlja najlepšu potvrdu našeg rada. Imamo privilegiju da radimo u najlepšem parku na svetu, u centru Njujorka, u Sjedinjenim Državama – nikada ne bismo mogli da pomisliom da ćemo tako raditi”, rekao je potpredsednik “Samaritan’s Purse” Ken Ajzak.