(VIDEO) “Ja ne znam ko je to numerisao…”: Šta je Grenel tačno rekao o “tački 10” i kako će “tačka 10” da preleti Atlantik

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

“Tačka 10” umalo je bila tačka razdora koja je, tako je delovalo, zapretila da “stavi tačku” na sporazum u Vašingtonu na sastanku delegacija Beograda i Prištine sa američkim domaćinima.

Stavka u predloženom papiru u kom je stajalo “međusobno priznanje” izazvala je mnogo nedoumica i različitih tumačenja konteksta, jer nije do kraja bilo jasno da li se odnosi na međudržavna priznanja ili priznanja nacionalnih manjina.

Nije bilo potrebe da se nedoumica razjašnja do kraja pošto je svakako to izbačeno iz sporazuma koji su potpisani.

Kada su Ričarda Grenela na brifingu sa novinarima pre dva dana u Vašingtonu pitali za tačku 10, da li je ona izbačena iz sporazuma kako je predsednik Vučić rekao, američki predstavnik je odgovorio:

“Prvo, pogrešno je reći da je postojala ‘tačka 10’. Nije bilo numerisanja stavki, tako da ne znam otkud to uopšte…”

“Ne znam zašto, tako su je nazvali”, dobacio je novinar koji poostavio pitanje.

Grenel je nastavio:

“Kada pregovaramo veliki broj pitanja je na stolu. Mnogo stvari je menjano, što možete i da pretpostavite da je slučaj u ovakvim pregovorima.

Kada procuri parcijalna rečenica i kada se neko pretvara da je to ceo dogovor, mislim da je to tipična politika. Ali ništa nije numerisano, svakako ne broj 10. I ništa nije dogovoreno dok se ne postigne dogovor.

Dakle, nešto je procurelo, ali bilo je parcijalno i mislim da je naglašeno na način koji daje pogrešan utisak”.

U nastavku brifinga kada je odgovarao na pitanje o saradnji sa evropskim partnerima, Grenel je rekao:

“… i samo da dodam sledeće, na pitanje o toj ‘tački 10’, jedan od razloga zašto smo voljni da ne razgovaramo o tome ovde je zato što će to biti u agendi i ponedelja, u Evropu. Mi pokušavamo da igramo zajedno sa Evropljanima, da kažemo ‘šta možete vi da uradite, šta možemo mi kako bismo nekako ovo pomerili napred.”