(VIDEO) „Glasovi u vreću, pa kroz prozor, niz merdevine…“: Da li je Lukašenko ovako pobedio?

0
(AP Photo/Sergei Grits)

Nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio 80,23 odsto glasova na predsedničkim izborima, naspram protivkandidatkinje Svetlane Tihanovske koja je osvojila 9,9 odsto glasova, u glavnom gradu Minsku došlo je do protesta i nemira zbog navodno nameštenih izbora, prenosi Jutarnji list.

Kako dalje piše Jutarnji, nekoliko je povoda za takve tvrdnje.

Na primer, izborna mesta su zatvorena pre vremena, pojedini građani su glasali i pre njihovog otvaranja, a postoje navodi da je ponestalo biračkih listića, jer je unapred ispunjen broj prijavljenih glasača. 

Međutim, pojavio se i jedan video snimak sa biračkog mesta na kojem se vidi kako član izborne komisije silazi niz merdevine s prozora drugog sprata, noseći vreću u kojoj se – pretpostavlja se – nalazi glasački listići.

U opisu video snimka piše: “Izborno mesto 17. sovjetskog okruga Minska. Iz nekog razloga, članovi komisije penju se stepenicama kroz prozor drugog sprata s paketima koji sadrže nešto nalik na kutije. Ili papire. I sve je to pod budnim nadzorom policije“.

Policijske snage, ponekad i policijski kombiji kontrolisali su brojna biračka mesta. 

Izbore u nedelju nije posmatrala Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), jer joj poziv nije uručen pravovremeno.