(VIDEO) Dečak kome je amputirana noga dok je bio beba svojom igrom osvojio je svet: Kako se pleše sa novom protezom

0

Kada je Ahmad Rahman imao osam meseci, on i njegova sestra Salima su povređeni u sukobu avganistanskih bezbednosnih snaga i Talibana u selu u kojem su deca živela. Rahmana su upucali u nogu koju su mu kasnije amputirali.

Njegova priča je samo jedna od desetina hiljada takvih u Avganistanu o ljudima koji su u ratu izgubili esktremitete, ali Ahmad je ponovo radosno dete koje normalno hoda, piše Gardijan.

Video snimak koji je napravio njegov fizijatar Mulkara Rahimi u ortopedskoj klinici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u Kabulu postao je viralan, a na snimku dečak, smejući se, igra nakon što mu je nameštena nova proteza na mestu gde mu je bila noga. To mu je četvrta proteza; one se periodično menjaju, pošto Ahmad raste.

Video na kojem Ahmad igra na društvenim mrežama je podelila Roja Musavi iz ICRC, a samo u njenom tvitu video je pregledan 980.000 puta.

Klinika ICRC je registrovala oko 178.000 pacijenata sa sličnim problemima u Avganistanu, među kojima je 46.100 ljudi kojima je neki ekstremitet amputiran, a uglavnom je reč o posledicama nagaznih mina i improvizovanih eksplozivnih uređaja.