(VIDEO) “Da li NATO greši”; “Greši, apsolutno greši. Stradaju nevini ljudi sa svih strana…”: Kako su razgovarali Vlade Divac i Lari King u čuvenom intervjuu iz 1999. godine

0

Američki voditelj Lari King preminuo je u 87. godini života. Vest o smrti jednog od najvećih voditeljskih imena potvrdili su u opširnoj izjavi njegovi saradnici iz producentske kuće Ora media.

U svojoj emisiji “Larry King Live” na CNN-u, tokom 25 godina emitovanja od 1985. do 2010. godine i u 6.120 epizoda koliko ih je snimiou gostio je mnoge važne pojedince.

Na njegova vešto postavljena i škakljiva pitanja odgovarali su pojedinci iz sveta šoubiznisa, političari u usponu i oni s dugogodišnjim iskustvom, biznismeni, sportisti, naučnici…

Proslavljeni srpski košarkaš i legenda NBA lige Vlade Divac jedan je od onih koji su intervjuisani od strane čuvenog voditelja, i to tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, a sve ono što je tadašni košarkaš Sakramento Kingsa izneo jako je odjeknulo

“Ovo je tužna i strašna situacija, sve ovo što se upravo dešava kod moje kuće. Mislim da je narod u Americi obmanut poslednjih nekoliko nedelja kada je reč o situaciji u Jugoslaviji. Strašno je to. Pokušao sam da razgovaram sa porodicom. Brat me je zvao pre sat vremena i govorio o boombardovanju. On je sada u Beogradu. Svi pokušavaju da nađu sklonište”, počeo je Divac.

Hoćeš da kažeš da je Kosovo deo tebe, upitao je King.

“Kosovo je duša i srce Srbije. Ako pitate bilo koga u Srbiji, svako bi umro za njega”, naglasio je tada Divac. 

King je upitao Divca odakle je njegov saigrač iz Sakramenta Peđa Stojaković.

“On je Srbin iz Hrvatske. To je takođe posebno mesto sa koga je prognano više od 300.000 Srba pre koju godinu. O tome niko ne priča. Jako sam ponosan što sam Srbin. Nisam političar, ali sam jako tužan zbog svega što moj narod proživljava.

NATO bombardovanje trajalo je 78 dana, do 10 juna 1999. godine, a upravo ovaj intervju srpskog košarkaša prvih dana rata, bio je u to vreme nada za običan narod da će neko da čuje za stradanja u zemlji. O njemu se pričalo. Vlade je tada rekao Amerikancima, sve ono što bi svako u tadašnjoj Jugoslaviji, da je bio na njegovom mestu, pred višemilionskim auditorijumom

Usledilo je pitanje čuvenog novinara, o tome, da li NATO greši.

“Apsolutno greši. Jugoslavija je suverena zemlja. NATO podržava ‘vojsku’ koja je počela kao teroristička grupa, ko zna šta sve rade i šta se sve dešava. Zabrinut sam za sve nevine ljude sa koje god strane da dolaze, iz Jugoslavije, Albanije, Amerike, Evrope – ko god da je tamo sada”, konstatovao je on.

King je Divca upitao i u kakvim je odnosima sa predsednikom Milošvićem, odnosno, da li mu je lojalan.

“Ne radi se ovde o Miloševiću, nije on u pitanju. Reč je o nevinom narodu koji strada zbog političara sa ove i one strane. Svi pokušavaju da postignu ciljeve preko leđa nevinog naroda”, rekao je tada Divac.

Hoćeš li pokušati da “izvučeš” nekog od članova porodice iz zemlje, usledilo je pitanje Kinga.

“Samo ću pokušati bratovljevu malu bebu da spasim, koja je sada tamo. Jako je tužno da je ona dok mi razgovaramo u skloništu”, kratko je prokomentarisao Vlade.

Voditelj je upitao Divca da li je očekivao da će se tako nešto dogoditi.

“Niko ovo nije očekivao. Kosovo je duša i srce Srbije stotinama godina unazad. Data mu je i autonomija. Ja nisam političar i ekspert,ali verujem da je to dovoljno fer”, zaključio je Divac.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ