(VIDEO) Belorusija posle izbora: Sukobi policije i demonstranata, hapšenja, sumnje u regularnost, osuda represije…

0
(AP Photo)

Dugogodišnji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je, prema preliminarnim zvaničnim podacima, 80,23 odsto glasova građana, dok je glavnu protivkandidatkinja Svetlana Tihanovska podržalo 9,9 odsto birača. Međutim, nedugo nakon proglašenja preliminarnih podataka o ishodu izbora, u glavnom gradu Minsku i Brestu došlo je do protesta nezadovoljnih građana koji smatraju da su izborni rezultati namešteni. Ubrzo su izbili neredi i prvi sukobi policije i učesnika protesta.

Lukašenko, koji je već 26 godina na vlasti, borio se za, novi, šesti mandat predsednika, uprkos sve većem nezadovoljstvu građana zbog njegove autoritarne vladavine i negiranja značaja epidemije koronavirusa.

Najpre se oko 1.000 demonstranata okupilo sinoć blizu obeliska u čast Minska kao “herojskog grada” u Drugom svetskom ratu, a policija je oštro odgovorila. Neke učesnike protesta je tukla pendrecima, a kasnije je upotrebula i šok-bombe kako bi ih rasterala.

Prema opozicionim izvorima na proteste u Minsku nakon objavljivanja prvih rezultata predsedničkih izbora izašlo je ukupno oko 100.000 ljudi.

Mediji su naveli da je policija u Brestu bacala suzavac na građane.

Beloruska nevladina organizacije Vesna je danas saopštila da je jedna osoba poginula, a više desetina povređeno posle sinoćnjeg brutalnog rasterivanja demonstranata, ali takvi navodi još uvek nisu potvrđeni.

Beloruski Telegram kanali saopštili su u toku noći da je poginuo mladić na kojeg je naletelo specijalno vozilo za rasterivanje demonstracija.

“U Minsku je uhapšeno više od 110 osoba, a ukupno u Belorusiji tokom 9. i 10. avgusta 213 osoba”, navela je Vesna.

Takođe, tri novinara nezavisne ruske televizijske stanice Dožd uhapšena su ranije, pošto su intervjuisali ličnost iz opozicije. Očekuje se da oni budu deportovani u Rusiju.

Istražni komitet Belorusije saopštio je danas da će zbog nereda u Minsku drugim gradovima Belorusije biti podignute krivične prijave “za masovne nerede i nasilje prema policiji”.

“Sva protivpravna dejstva bila su pretnja nasiljem prema pripadnicima policije, od kojih je desetine povređeno”, rekao je šef tog komiteta Ivan Noskevič, prenosi Agencija BELTA.

Lukašenko je ranije obećao da će ugušiti svaki protest. Policija je u Minsku bila prisutna celog dana i u velikom broju, a uveče je postavila kontrolne punktove oko grada, kako bi sprečila dolazak građana iz drugih gradova.

Tenzije su sve više rasle prethodnih nedelja, a polarizovana izborna kampanja dovela je do najmasovnijih protesta u zemlji nakon više godina.

“Glasovi u vreću, pa kroz prozor, niz merdevine…”: Da li je Lukašenko ovako pobedio?

Kako piše Jutarnji list, tokom izbornog dana je uočeno više nepravilnosti. Na primer, izborna mesta su zatvorena pre vremena, pojedini građani su glasali i pre njihovog otvaranja, a postoje navodi da je ponestalo biračkih listića, jer je unapred ispunjen broj prijavljenih glasača. 

Međutim, pojavio se i jedan video snimak sa biračkog mesta na kojem se vidi kako član izborne komisije silazi niz merdevine s prozora drugog sprata, noseći vreću u kojoj se – pretpostavlja se – nalazi glasački listići.

U opisu video snimka piše: ”Izborno mesto 17. sovjetskog okruga Minska. Iz nekog razloga, članovi komisije penju se stepenicama kroz prozor drugog sprata s paketima koji sadrže nešto nalik na kutije. Ili papire. I sve je to pod budnim nadzorom policije”.

Pored Lukašenka i Tihanovske, još četiri kandidata su učestvovala na izborima. Vlast nije odobrila kandidature dvojice najvećih rivala beloruskog predsednika – Valerija Cepkala i Viktora Babarika. i

Babariko je uhapšen, a Cepkalo je pobegao u Rusiju posle upozorenja da će biti uhapšen i da će mu deca biti oduzeta.

Tihanovska se tokom vikenda našla pod velikim pritiskom pošto je uhapšeno osam članova njenog izbornog štaba, a jedna od njenih glavnih saradnica, Cepkalova žena, danas je pobegla iz zemlje.

Policijske snage, ponekad i policijski kombiji kontrolisali su brojna biračka mesta. 

Izbore u nedelju nije posmatrala Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), jer joj poziv nije uručen pravovremeno.

Tihanovska: “Smatram sebe pobednicom na izborima, dokazaćemo sva kršenja propisa…”

Tihnaovska je izjavila danas da je ona pobednica na izborima, te da ne veruje podacima Centralne izborne komisije da je Lukašenko na nedeljnim izborima dobio više od 80 odsto glasova..

“Smatram sebe pobedicom na izborima. Imamo podatke alternativnog prebrojavanja glasova, i dokazivaćemo sva kršenja izbornih propisa”, rekla je Tihonovska na konferenciji za novinare.

Tihonovska, koja nije učestvovala u sinoćnim protestima u Minsku, navela je da bi njen izlazak na ulicu doveo do “eskalacije konflikta”.

“Zato sam sada u štabu sa narodom”, poručila je ona.

Navela je da je predložila Lukašenku da se sretnu kako bi se “izbegao konflikt”, ali da on nije reagovao.

EU traži tačno prebrojavanje glasova u Belorusiji, osuđuje represiju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je danas tekuću represiju u Belorusiji i zatražila “tačno” prebrojavanje glasova sa predsedničkih izhbora posle objave vlasti o ubedljivoj pobedi Lukašenka.

“Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nemaju mesta u Evropi. Pozivam vlasti u Belorusiji da paze da glasovi sa jučerašnjih izbora budu sa tačnošću prebrojani i objavljeni”, napisala je fon der Lajen na svom Tviter nalogu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je osudio “nesrazmerno i neprihvatljivo državno nasilje prema mirnim demonstrantima” i upozorio vlasti u Belorusiji. 

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj situacije da bi procenili kako EU može najbolje da usmeri svoj odgovor i svoje odnose sa Belorusijom”, upozorio je on.

Predsednik Evropske komisije Šarl Mišel rekao je da nasilje protiv demonstranata nije odgovor. 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je organizovanje evropskog samita.

Šarl Mišel predvideo je sazivanje vanrednog samita 24. i 25. septembra posvećenog međunarodnim odnosima. Situacija u Belorusiji bi trebalo da bude stavljena na dnevni red, rekao je jedan evropski zvaničnik za agenciju Frans pres.

Pitanje Belorusije treba da bude tema na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU krajem avgusta u Berlinu, rekao je drugi evropski zvaničnik. Na tom sastanku takođe će se razmatrati odnosi sa Kinom i Turskom i treba da se pripreme odluke koje će se doneti na samitu.

Grupa liberalnog centra Obnovi Evropu u Evropskom parlamentu zatražila je danas uvođenje sankcija protiv vlasti u Belorusiji. 

Zemlja je i dalje pod embargom za prodaju oružja i opreme koje može da se koristi za represiju, a četiri osobe i dalje imaju zabranu boravka u Uniji i njihova imovina je zamrznuta.

Evropski izvori upozorili su, međutim, da usvajanje novih sankcija traži jednoglasnost i tu će biti odlučujući stav mađarskog premijera Viktora Orbana. Orban se zalagao za ukidanje poslednjih evropskih sankcija koje su još na snazi protiv Belorusije.

(Beta, Jutarnji list)