(VIDEO) Austrijski vicekancelar podneo ostavku zbog video snimka na kom nudi državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj partiji

1

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na mesto vicekancelara, a sutra će, prema navodima, podneti ostavku i sa čela stranke koja je glavni koalicioni partner vladajuće partije kancelara Sebastijana Kurca, preneo je Blic.

Austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom Štraheom.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć u medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl” i dnevnik “Zidojče cajtung”.

Sve je izvesnije da će Štrahea naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Hofer je jutros, nešto posle 10 sati, došao u zdanje u kojem se nalazi sediše vicekancelara, što ukazuje na promenu vlasti u FPO.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

1 KOMENTAR

  1. Odakle mu ideja da brblja u “videndici” na Ibici koja zvrlji prazna 8 meseci i gde svaka iole ozbiljnija služba ima instaliranu opremu.

Comments are closed.