“Videli smo previše užasnih posledica onih koji su negirali pandemiju…”: Obama kritikovao Trampa zbog odgovora na koronavirus i uporedio to sa njegovim negiranjem klimatskih promena

0
Foto: Profimedia

Retku kritiku Trampove administracije bivši predsednik SAD Barak Obama poveo je juče na Tviteru i uporedio odgovor na pandemiju koronavirusa u SAD sa Trampovim negiranjem klimatskih promena.

“Videli smo previše užasnih posledica zbog onih koji su negirali upozorenja na pendemiju”, napisao je Obama na Tviteru. “Ne možemo više da priuštimo posledice negacije klimatskih promena. Svi mi, posebno mladi, moramo da zahtevamo bolje od naše lasti na svim nivoima i glasamo ove jeseni”.

Tokom svojih svakodnevnih konferencija za medije i u tvitovima, Tramp je koristio priliku da optuži prethodnu administraciju za nestašice u snabdevanju i probleme u vezi sa testiranjima. Trampova administracija je, međutim, smanjila tim za reakcije na pandemiju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti 2018. godine u pokušaju da smanji troškove.

Vašington post podsetio je da je Tramp demantovao navode da su zvaničnici upozoravali na ozbiljnost koronavirusa tokom januara i februara. Tokom konferencije za novinare 27. februara Tramp je rekao: “Imate 15 ljudi, a 15 će u roku od nekoliko dana biti svedeni na nulu – to je prilično dobar posao koji smo uradili”.

Nedostatak priprema za pandemiju upoređuje se sa poricanjem klimatskih promena pri čemu Trampova administracija povlači ekološke propise i napušta Pariski klimatski sporazum dok zemlje poput Kine agresivno pokušavaju da reše nadolazeću krizu.