“Vide se efekti policijskog šasa, idemo dalje, uvodimo vanredno stanje u subotu”: Dodik potvrdio da Republika Srpska uvodi još strože mere

0
Foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti proglašeno  vanredno stanje u tom entitetu. 

Dodik je objasnio da za razliku od već proglašene vanredne situacije, vanredno stanje omogućava uvođenje bržih mera, kao i donošenje zakona na osnovu kojih se mogu hitno donositi određene mere.

Vanredno stanje podrazumeva i poooštravanje mera i veće kazne za one koji krše propise koji su doneti.

“Zdravstvene mere daju rezultate, uspostavili smo karantine na graničnim prelazima za sve one koji dolaze iz drugih zemalja. Taj broj se smanjio i juče smo imali samo 24 osobe koje su ušle u BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, korona virus u RS su doneli ljudi koji su stigi iz inostranstva, kao i oni koji su već bili infiltrirani u zajednici.

“Treba tražiti one koji su imali kontakte sa zaraženima i oni treba da idu u karantin”, rekao je Dodik, dodavši da se već vide i efekti uvođenja policijskog časa u RS.

On je još dodao da se radi na nabavci dodatnih respiratora za zdravstvene ustanove u RS, kao i 300 hiljada testova na korona virus.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Ocenio je da ne postoji najbolja koordinacija za Federacijom BIH, koja je, kako je istakao, zakasnila sa određenim merama.

“RS ima veći broj zaraženih, ali Federacija BiH ima veći broj umrlih i moguće je da se situacija u Federacija BiH tek eskalira”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

On je najavio pomoć Vlade RS privredi, kao i formiranje Fonda za pomoć privredi, u kome bi trebalo da se obezbedi oko pet miliona maraka (2,5 miliona evra).

Dodik je pozvao sve političke stranke u RS na jedinstvo, kako bi ovaj bh. entitet što bolje prevazišao krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus