“Vi ste pobegli iz Beograda od komunizma, a sad je on došao pred Pariz”: Kako su od Stevice Markovića tražili da bije studente na demonstracijama 1968. godine

1
Studenti iz celog sveta na jednom skupu 1968 godine, foto Profimedia

Tokom 1968. u Francuskoj i širom Evrope bukte studentski nemiri. Čak se i predsednik i general Šarl de Gol uplašio revolucije koja će preokrenuti Francusku. Veliki i hrabri čovek Drugog svetskog rata nije se plašio fašista ali se uplašio studentskih nemira, pa se čak na neko vreme sklonio od njih iz Pariza i Francuske. Postoje svedočenja da je kao veliki prijatelj tadašnjeg fracuskog premijera Žorža Pompidua, Alen Delon angažovao Stevicu Markovića da učestvuje u tuči studenata. On im govori: “Eto, vi ste pobegli iz Beograda od komunizma, a sad je on došao pred Pariz.” Ali navodno Stevica nije hteo da prebija studente.

Ipak, Markovića i porodicu Pompidu nije vezivao samo eventualni angažman srpskog bodigarda u prebijanju studenata. Marković je preko Delona postao i sam na neki način prijatelj porodice Pompidu. A za mnoge je to prijateljstvo značilo učešće na orgijama. To su zabave u jednoj pariskoj vili i u vili Alena Delona u Sen Tropeu. Na tim zabavama je Marković napravio nekoliko fotografija na kojima je i Klod Pompidu, buduća prva dama Francuske. O tome je pričao i Markovićev drug Borivoje Ackov koji je i sam bio svedok na suđenju posle ubistva njegovog srpskog prijatelja…

***

*Iz knjige Branka Rosića “Stevica Marković: Najveća priča o prvom mangupu Beograda i Jugoslavije” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 9. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobijala se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjigu o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću uz Nedeljnik od 16. jula.

1 KOMENTAR

Comments are closed.