“Vi niste LGBT omladina, ne činite vandaska dela već nosite slavnu istoriju naše nacije”: Erdogan pohvalio mlade u svojoj partiji jer nisu LGBT…

0

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pohvalio je podmladak svoje vladajuće AK stranke, jer, kako je naveo, nosi slavnu istoriju nacije i nije LGBT omladina, prenosi BBC.

“Podržaćemo i nositi naše mlade u budućnost, ali ne kao LGBT omladinu, već kao omladinu koja je činila našu slavnu prošlost”, rekao je Erdogan.

“Vi niste LGBT omladina, niste mladi koja čine vandalska dela. Naprotiv, vi ste ti koji oporavljaju slomljena srca”, dodao je predsednik Turske.

U Istanbulu su u subotu uhapšena četvorica studenata zbog umetničkog dela koje je navodno kombinovalo LGBT simbole sa slikom jednog islamskog sajta.

Posle Erdoganovog govora održani su protesti.

U ponedeljak je privedeno ukupno 159 ljudi, više nego bilo kada ranije tokom višenedeljnih demonstracija, iako je oko 100 pušteno sutradan. Homoseksualnost je legalna u Turskoj, ali je zvanično suprotstavljanje LGBT zajednici poraslo poslednjih godina.

Marš ponosa u Istanbulu bio je zabranjen pet godina zaredom do 2019, a zbog kovid-19 nije održan ni 2020. godine.

LGBT zajednica u Turskoj se žali na široko rasprostranjenu diskriminaciju i uznemiravanje.