Vesli Klark: Optužnice ometaju napredak Kosova, potcenjivanje i pritisci ne prestaju…

2
Foto: Profimedia

Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO-a general Vesli Кlark izjavio je da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka napretku Кosova, prenosi RTS pisanje “Gazeta Ekspresa”.

“Predlog optužnice protiv predsednika Кosova Hašima Tačija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Кosova,” ocenio je Кlark za RTК.

Prema njegovim rečima, pritisci i pokušaji potcenjivanja Кosova, nikada nisu prestali.

Što se tiče optužnica Specijalnog suda, Кlark je istakao da on nema pojma da li su tačne ili ne, međutim, da se vidi da je to nastavak aktivnosti koji je prilično vidljiv čak i 20 godina kasnije.

Кlark, koji je vodio NATO operaciju u bombardovanju 1999. godine, a koji je tokom posete Кosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVК.

“Tači je bio vođa OVК, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVК”, naveo je Кlark.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Кosova Кadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

2 KOMENTARA

  1. Ratni zločini pa kršteni i kao kolateralna šteta nikad ne zastarevaju. Samim time taj ratni zločinac je više štete napravio svojoj državi SAD no nama.O kakvih 20 godina od toga vremena on priča i kao da time želi da opravda krv nedužnih i na svojim rukama a ne samo na rukama ovih zločinaca. Osim materijalnih interesa taj izopačeni i u sudskoj medicini opisan um vidno je uznemiren ali zasigurno ne zbog savesti već stvarne pravne odgovornosti kojoj je sve bliži.

Comments are closed.