Vesić: Spomenik Stefanu Nemanji stajaće vekovima, sižu još četiri kamiona sa delovima…

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će do kraja naredne nedelje u Beograd stići još četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji.

“Prva faza postavljanja spomenika uspešno se privodi kraju. Postavljanje spomenika vrše majstori iz Rusije, koji su 10. avgusta stigli u Srbiju. Do kraja iduće nedelje trebalo bi da započne druga faza, kada budu stigla četiri nova kamiona sa delovima spomenika”, rekao je danas Vesić za Studio B.

Kako je naveo, “poslednja dva kamiona sa delovima spomenika očekujemo oko 15. septembra, kada u Srbiju dolazi vajar Aleksandar Rukavišnikov koji će lično nadgledati postavljanje spomenika Stefanu Nemanji”.

Vesić je ocenio da je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, posle osam vekova, ispravljanje nepravde i stvaranje istorije jer će taj spomenik na Savskog trgu stajati vekovima, kao i da ga ne čude napadi lažne srpske elite na spomenik, preneo je Beoinfo.

1 KOMENTAR

  1. Још једна “визионарска” глупост, у стилу председника државе. Гореименованом сигурно није јасно да ће се ово друштво већ 2050. сусрести за озбиљним проблемима свог опстанка. Не зато што никога неће бити, већ зато што ће број оних који буду живели на овим просторима, а буду се звали Срби, бити толики да неће представљати основу да самостално доноси одлуке о свом животу, а свакако недовољно да такву тековине одбрани. Стога, као што рече председник, храм Светог Саве, има све шансе да постане и “нова”, а после тог времена и “стара” Света Софија (уз два пара минарета са сваке стране, наравно условно, у зависности ко се појави), а споменику Стефану Немањи, ако му турбе не буде по новим “културним” назорима, неће се осмехнути срећа да буде “стари”, већ вероватно претопљен. Према томе, пре него што се изјасните о вековима пред вама, потрудите се да створите услове да бар ово друштво опстане до тада, а не да вам споменици трају дуже, јер тада ни њих неће бити. А ово друштво је тренутно у расулу, да би се расправљало о долазећим вековима.

Comments are closed.