Vesić: Slobodnim umetnicima po 90.000 dinara, prva isplata najkasnije u utorak…

1
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Beogradskim umetnicima, koji su u ustanovama kulture angažovani po ugovoru o delu, biće isplaćeno za mart, april i maj po 30.000 dinara novčane pomoći, a prva isplata na račun 309 umetnika stići će najkasnije u utorak, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi portal Beoinfo.

Vesić je naveo da su uplate namenjena umetnicima bez stalnog radnog odnosa i za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplati pomoć Vlade Srbije, a da je Grad Beograd zajedno sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne.

“Beogradski umetnici dobiće po 90.000 dinara kao vrstu pomoći dok ustanove kulture ne počnu da rade. Na taj način želimo da pokažemo našim umetnicima da Beograd misli o njima i da želimo da im pomognemo kako bi preživeli ovo teško vreme i prehranili svoje porodice”, kazao je Vesić.

Kako je objasnio, novac za to je obezbeđen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu koji ne može da se realizuje zbog vanrednog stanja, te je odlučeno da bude uplaćen direktno umetnicima.

Vesić je naveo da se stanje polako normalizuje, da će ustanove kulture početi da rade, i da će umetnici uskoro nastaviti sa poslom.

Ministarstvo kulture je tek nedavno prihvatilo predlog udruženja umetnika da se spisak primaoca novčane pomoći proširi i na sve slobodne umetnike, nakon čega je predložilo Vladi Srbije da im obezbedi isplate u naredna tri meseca.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas saopštilo da se odmah po uvođenju vanrednog stanja obratilo Vladi Srbije i njenom Kriznom štabu za privredu sa zahtevom da samostalni umetnici budu obuhvaćeni ekonomskim merama pomoći zbog posledica epidemije.

Ministarstvo je saopštenjem o tome večeras reagovalo na navod iz teksta agencije Beta u kojem se kaže da je Ministarstvo “tek nedavno prihvatilo predlog udruženja umetnika da se spisak primalaca novčane pomoći proširi i na sve slobodne umetnike, nakon čega je predložilo Vladi Srbije da im obezbedi isplate u naredna tri meseca”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.