“Vesić je uveo 240 ‘dizelaša’ i ukinuo neke trolejbuske linije, a sada priča o petogodišnjem planu”: Jovanović o “kriznom PR-u” gradskih vlasti

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DR

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je petogodišnji plan gradske vlasti za čistiji vazduh samo krizni politički marketing i da su se poslednji oglasili o zagađenju, tek nakon što su se pobunili građani, stranke i udruženja.

“Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o podsticajima za energetsku efikasnost i priključivanje na daljinsko grejanje, ali u prethodnih šest godina od toga nije bilo ništa. Ni u ‘rekordnom’ budžetu za 2020. godinu nisu predviđena sredstva za pomenuti ‘fond za energetsku efikasnost'”, naveo je Jovanović u autorskom tekstu za list “Danas”.

Umesto da ulaže u izgradnju toplovoda kako bi grad pokrili mrežom dostupnog daljinskog grejanja, ili u gasifikaciju, vlast pare od Beogradskih elektrana troši na gondole, fontane, vatromete, treće preslaganje kocki na Trgu Republike i slične stvari teško shvatljive normalnim ljudima, dodao je Jovanović.

“Otkud sada Vesić najavljuje zabranu kupovine dizel autobusa, kad je upravo on pre nekoliko meseci uvezao za grad 240 turskih i kineskih dizelaša”, upitao je Jovanović.

On je ocenio da je ironija da Vesić, koji je inicirao ukidanje više trolejbuskih linija u Beogradu, građanima sada najavljuje veći udeo električnih vozila u javnom prevozu.

“Kako Vesić očekuje da mu bilo ko veruje da će raditi na pošumljavanju grada, kada je baš on simbol divlje gradnje i investitorskog urbanizma, koji je procvetao usvajanjem Generalnog urbanističkog plana iz 2016. godine, kojim se od građana otimaju zelene površine”, upitao je Jovanović.

On je naveo da je Vesić “istorijskom neefikasnošću u izvođenju javnih radova” dramatično usporio protočnost saobraćaja i direktno doprineo većoj količini izduvnih gasova u prestonici.

“Jasno je da vlast koja je do sada pokazala svu svoju nekompetentnost, korumpiranost i bahatost, i koja ništa dobro nije uradila u prethodnih šest godina – ne može biti nosilac pozitivnih promena. Ništa vam više niko ne veruje”, poručio je Jovanović Vesiću.

(Beta)