Veselinović: “Režim i Krizni štab moraju da odgovaraju za ugrožavanje zdravlja, član 249. reguliše krivično delo prenošenje zarazne bolesti…”

2
Foto: Printscreen N1

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas da je “organizovanje predizbornih aktivnosti, lažnih izbora, kao i skupova sa velikim brojem učesnika dovelo do ugrožavanja zdravlja cele nacije za koje mora da odgovara režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem i članovi Kriznog štaba”.

Kako je saopšteno iz Pokreta za preokret, Veselinović je rekao da su se “odlukom o nastavku izbornih radnji, iako nije proglašen kraj epidemije, od strane Aleksandra Vučića, uz saglasnost Kriznog štaba, uz prikrivanje pravog stanja epidemije, stekli uslovi iz Krivičnog zakonika za pokretanje gonjenja za učinjena dela protiv zdravlja ljudi”.

“Svi oni su bili su svesni mogućih posledica, jer su znali da okupljanje velikog broja ljudi na jednom mestu, za vreme epidemije, može da dovede do novo obolelih i smrtnih ishoda. Treba imati u vidu širenje informacija o ‘pobedi nad kovidom 19’ i slanja lažne slike građanima o nepostojanju rizika”, rekao je Veselinović.

Veselinović je precizirao da Krivični zakonik u članu 249. reguliše krivično delo prenošenje zarazne bolesti: “Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.”

On je istakao da je naročito potrebno skrenuti pažnju na član 259. kojim se uredjuju teška dela protiv zdravlja ljudi.

Ovim članom je odredjeno da: “Ako usled dela iz člana 249 zakonika, neko lice bude teško telesno povredjeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina, a ako je usled dela iz člana 249. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina”.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. E moj Janko da nisi bosanac uzeli bi tvoje kkritike kao zlonamerne ali ovako kad znamo ko si i po čijoj komandi radiš šta radiš ne uzimamo tvoje reči ozbiljno, ostani takav i nikad nećeš pobediti Vučića.

Comments are closed.