Skupljeno preko 700 miliona pomoći, skočila prodaja knjiga Viktora Igoa na Amazonu, Šarli Ebdo provocira Makrona: Požar u Notr Damu, dan posle

0
Foto Tanjug/AP

Vatrogasci su u utorak ujutru i dalje gasili ostatke plamena u katedrali Notr Dam, a gradske vlasti su pokrenule istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo u jednom od najznačajnijih objekata u Parizu.

“Nesrećan slučaj”

“Požar u pariskoj katedrali Notr Dam bio je nesrećan slučaj. Ova istraga je izrazito opsežna i komplikovana i trenutno u njoj učestvuje 50 ljudi. Svi favorizujemo teoriju da je požar izazvan nesrećnim slučajem”, rekao je francuski tužitelj koji vodi istragu o nemilim događajima u Parizu.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam vekova star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati pre nego što je stavljen pod kontrolu. Spaseni su zvonici i spoljni zidovi.

Kao deo istrage, radnici koji su radili na procesu rekonstrukcije katedrale biće dodatno ispitani.

“Požar u pariskoj katedrali Notr Dam je potpuno ugašen”, izjavio je portparol pariskih vatrogasaca Gabrijel Plis.

“Sva vatra je ugašena. Sada se radi ekspertiza”, rekao je Plis.

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Loran Nunjez izjavio je da se strahuje kakve je posledice požar ostavio na konstrukciju zdanja.

“Ostaje da se vidi da li je konstrukcija odolela vatri”, rekao je on.

“Konstrukcija se dobro drži”

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži posle požara, ali postoje nestabilni delovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada i dodala da je iz bezbednosnih razloga evakuisano nekoliko obližnjih stambenih zgrada. 

“Konstrukcija se globalno dobro drži, ali postoji nekoliko nestabilnih delova unutar zdanja na nivou svoda i stuba u severnom delu katedrale koji treba da budu ojačani. Zbog toga je evakuisano pet obližnjih stambenih zgrada”, izjavio je generalni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez. 

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocenosti, dodao je ministar, iako je deo slika ostao unutra i preti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Makronovo obećanje

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Francuska obnoviti Notr Dam, crkvu koja se smatra važnim primerom francuske gotičke arhitekture i koju posećuje 13 miliona ljudi godišnje.

“Zajedno ćemo to uradili. To će nesumnjivo biti deo francuske budućnosti i naš projekat za nadolazeće godine”, rekao je Makron ispred katedrale, još pre ponoći.

Amazon: Skočila prodaja Viktora Igoa

Inače, Amazon je danas saopštio da je skočila prodaja romana francuskog pisca Viktora Igoa „Bogorodična crkva u Parizu“ u originalnoj verziji na francuskom jeziku, posle požara u katedrali Notr Dam u Parizu.

Amazon je dodao da je skočila i engleska verzija romana iz 1831. godine, javila je agencija AP.

700 miliona dolara pomoći

Francuski milioneri i kompanije sakupili su preko 450 miliona dolara pomoći za obnovu pariske katedrale Notr Dam pošto je sinoć izgorela u požaru, preneo je danas CNN.

Tokom dana je ova cifra povećana, pa su mediji izvestili da je prikupljeno više od 700 miliona.

Najveća donacija stigla je danas od LVMH grupe, osnivača Luj Vitona, Kristijan Diora i Živanšija. Kompanija i porodica izvršnog direktora Bernarda Arnoa obećali su donaciju od 200 miliona evra.

Kompanija je saopštila da će donacija pokazati “solidarnost sa nacionalnom tragedijom” i biti iskorišćena za obnovu katedrale koja je simbol francuskog nasleđa i jedinstva.

LVMH će osnovati sopstvene kreativne i finansijske timove koji će biti dostupni za pomoć u obnovi i pronalaženju donatora.

Porodica Pino, koja kontrološe francuski luksuzni konglomerar “Kering” obećala je dodatnu pomoć od 100 miliona evra. “Kering” brendovi uključuju Guči i Iv Sen Loran.

“Ova tragedija je pogodila sve Francuze, i više od toga, svi oni koji drže do duhovnih vrednosti”, navodi u saopštenju Fransoa-Anri Pino.

“Suočeni sa ovom tragedijom, svi želimo da povratimo život dragulju našeg nasleđa što je pre moguće”, dodao je Pino, koji je sin milionera i biznismena Fransoa Pinoa.

Total, kompanija za naftu i gas, obećala je 100 miliona evra za rekonstrukciju Notra Dama. Kompanije za tehniku i konsalting “Capgemini” obećala je milion evra.

Putin nudi pomoć

Ruski predsednik Vladimir Putin je ponudio pomoć “najboljih ruskih stručnjaka” za obnovu katedrale.

Putin je uputio pismo podrške francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i celom francuskom narodu.

“Notr Dam je istorijski simbol Francuske, neprocenjivo bogatstvo evropske i svetske kulture i jedno od najvažnijih mesta hrišćanske vere”, navodi se u Putinovom pismu.

Kako je saopštio Kremlj, Putin je naveo da “Rusi osećaju bol u srcu zbog tragedije koja se sinoć desila”.

Da požar u Notr Damu predstavlja veliku štetu koja je naneta Parizu i udarac za celu Evropu koja će doprineti njenoj obnovi, rekli su lideri EU na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

“Pariz je ranjen”

“Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen”, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker obraćajući se poslanicima u EP-u i obećao da će EU pokazati solidarnost.

Junker je naglasio da su svi u EU ožalošćeni i dodao da je juče bio “užasan dan” za sve one koji vole Francusku i Pariz, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uporedio je tragediju koja je zadesila francusku prestonicu sa onom u Gdanjsku, njegovom rodnom gradu, koji je sravnjen sa zemljom tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

“Vi ćete takođe obnoviti svoju katedralu”, rekao je Tusk i uputio reči utehe i solidarnosti sa celokupnim francuskim narodom u vreme tragedije koja ih je zadesila.

“Ovde je reč o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notr Damu nas je osvestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora”, kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strazburu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale.

A šta kaže Šarli Ebdo

Taj satirični francuski list koji je u centar pažnje dospeo u januaru 2015. godine posle terorističkog napada, svojom naslovnicom ponovo je dospeo u žižu javnosti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetio je katedralu i obećao da će legendarnu građevinu ponovo izgraditi.

“Šarli ebdo“ je nesreću iskoristio kako bi “bocnuo“ Makrona i njegove političke poteze.

Na crtežu se nalazi karikatura francuskog predsednika Emanuela Makrona kojem iz glave izlaze dva zapaljena tornja katedrale Notr Dam, a novi broj se od danas može naći u prodaji, samo dan nakon što je čuvena gotska katedrala teško oštećena u požaru.

Na crvenoj pozadini belim slovima ispisana je reč “reforme”, a pored Makrona stoji oblačić u kojem piše “Počeću od rama”, što se odnosi na set mera koje je predsednik trebalo da predstavi u televizijskom obraćanju otkazanom zbog požara, kao i činjenicu da je “ram” odnosno krov katedrale potpuno uništen u sinoćnjem požaru.