Veliki intervju i prva kolumna Srđana Valjarevića; Poklon-knjiga Dejana Stojiljkovića o Mustafi Golubiću; Tajni život Bate Stojkovića – Izašao je veliki novogodišnji dvobroj Nedeljnika

2
Fotografije: Nebojša Babić; Martin Candir

VALJAREVIĆ: ISPOVEST – Čuveni pisac otvorio je dušu za praznični broj Nedeljnika i ispričao gde je bio i šta je radio svih ovih godina u literarnom izgnanstvu, ali i kako vidi srpsku sadašnjicu.

VALJAREVIĆ: KOLUMNA – To je samo prva dobra vest u novogodišnjem dvobroju. Srđan Valjarević postao je novi kolumnista Nedeljnika, a kultna kolumna “Gojko i Dobrila” – sada pod nazivom “Fric i Dobrila” – posle skoro dve decenije ponovo je pred čitaocima. Pročitajte kako počinje nova srpska epopeja…

MUSTAFA GOLUBIĆ – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju knjigu Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić”, prvu iz edicije “Senke nad Balkanom” koja će se u narednih mesec dana pojaviti pred čitaocima. Pročitajte kako je jedan od najtiražnijih srpskih pisaca opisao jednu od najintrigrantnijih figura srpske i jugoslovenske istorije.

Naslovna strana knjige o Mustafi Golubiću

DEMOKRATIJA – Ova nacija je, u stvari, stvorena za demokratiju, iako stalno slušamo o nekakvom prosvećenom apsolutizmu. I to na pragu 2020, iako smo mi pre dvesta godina izborili slobodu od Turaka, pre sto od Austrougara, i pre pedesetak od Sovjeta, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku prazničnog dvobroja Nedeljnika.

ALMANAH – U “Nedeljnikovom almanahu” podsetite se događaja i brojki koji su obeležili godinu za nama i koje treba da znate u 2020.

SMAJLOVIĆ – Ne potcenjujem Tviter, razumem da su tamo svi sigurni birači opozicije na jednom mestu. Ali nije rešenje da ih lideri malih stranaka preotimaju jedni od drugih, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

PEKING I MOSKVA – Rusija i Kina nemaju nameru da uđu u sukob sa SAD, ali se spremaju za njega. Ovde nije reč o sudaru koji će se metaforički rečeno dogoditi “sutra”, više se radi o konfliktu koji neće moći lako da se zaustavi “prekosutra”, pogotovo ako Vladimir Putin i Si Đinping ostanu na vlasti koliko se nadaju. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novogodišnjeg dvobroja Nedeljnika

JAKŠIĆ – Govorili su da se radi o “zapanjujućoj zloupotrebi vlasti”, poredili demokrate sa Pontijem Pilatom i Staljinom, tvrdili da su u dosluhu sa Rusijom i Ukrajinom, da se radi o “napadu na Ustav”, da “zaverenički pokušavaju da skinu predsednika”. Kakva inspirativna leksika za autokrate sveta kojima Tramp postaje najveći heroj! Nova kolumna Boška Jakšića u prazničnom Nedeljniku.

HOROSKOP POLITIČARA – Dragoljub Draža Petrović, u slobodno vreme novinar a inače magistral astroloških nauka, u Nedeljniku piše tradicionalni novogodišnji horoskop za 2020. godinu – “Tranzit Citata u polje Doktorata”.

BATINE TAJNE – Danilo Bata Stojković je na početku svoje karijere bio nesrećan. Ali nastojao je da bude Mladić koji hoće da se bori, kako se zvala još jedna od njegovih nevažnih uloga. Predstavljao se samo kao rođeni brat Žike Stojkovića, intelektualca iz Simine 9. A onda je, snagom svog talenta i duha, postao jedan od najvećih glumaca koje smo ikada imali. O Danilu Bati Stojkoviću za Nedeljnik su pričali njegova supruga, prijatelji, društvo iz kafane i oni koji ga nikada neće zaboraviti.

ZELDI – Godinama sam tvrdio da su dizelaši jedini originalni srpski potkulturni pokret. Onda bih se setio britanskih klinaca čiji se pripadnik pejorativno etiketirao kao “chav” i označavao tinejdžersku belu nižu klasu obučenu u sportsku opremu s puno lanaca. Usred tih uvredljivih opisa ove potkulture britanskog “white trasha” javljali su se učeni “advokati” pokreta opisujući da je reč o demonizaciji podmlatka radničke klase. Tekst Branka Rosića o dizelašima i onome što je ostalo iza njih.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

KONTRAJUGONOSTALGIJA – Gotovo da nema kafanskog razgovora – a to se posebno pojačava u doba praznika i velikih takmičenja – u kojem se ne potegne “alternativna sportska istorija”, ona u kojem bi se “zajedničkim snagama”, samo da Jugoslavija nije propala, lagano pobedio „Drim tim”, a u fudbalu osvojilo Evropsko prvenstvo 1992. i minimum još jedno veliko takmičenje. Nedeljnik je pozvao tri sportska novinara iz tri zemlje sa pitanjem: a zašto, u stvarnosti, ne bi bilo tako?

5G – Broj smartfona koji rade na 5G mreži i dalje je upadljivo mali. Kinezi ni u ovome ne gube vreme, pa je Xiaomi najavio čak deset 5G telefona do kraja 2020. godine. U novom Nedeljniku veliko istraživanje o tome šta nam donosi nova brza mreža.

SENKE NAD ŽIVKOVIĆEM – Popularna serija pobudila je interesovanje za ljude koje istorija, iz različitih razloga, nije dovoljno osvetlila, a što će pokušati da ispravi i edicija “Senke nad Balkanom” koju će dobijati čitaoci Nedeljnika od ovog dvobroja, pa tokom čitavog januara. A među svima njima izdvaja se Petar Živković, ponajmanje atraktivna istorijska pojava, ali čovek koji je bio u središtu svih zbivanja i čovek koji je, na kraju, svima došao glave…

SRBI I TESTAMENTI – Manje od četvrtine građana Srbije piše testament. Ljudske sujete, rodbinska zavist i da „najbližem nešto oduzmem” nije baš naš patent, a ujdurme oko testamenata ima svuda. Nedeljnik podseća na neke od najpoznatijih…

BIZNIS PLAN – Pristup životu i poslu menjao se kroz vreme i epohe, ali radna mesta su uglavnom ostala ista. Ipak, oni koji su se bavili istraživanjima, kažu da je moguće stvoriti dobro okruženje na svakom poslu i da tome može da doprinese svaki zaposleni, i svaki menadžer. Kako do boljeg posla u 2020, čitajte u novom Nedeljniku.

2 KOMENTARA

  1. re: ALMANAH – U “Nedeljnikovom almanahu” podsetite se događaja i brojki koji su obeležili godinu za nama i koje treba da znate u 2020.

    Mislite, događaja i brojki koji su obeležili godinu za nama a koje treba da znamo u 2020, dakle, “a” a ne “i”, jer većinu događaja iz 2020 želimo da zaboravimo?

  2. re: Pored „slučaja Vesić“, vrh SNS doživljava i afere „Krušik“ i „doktorat“ ministra finansija Siniše Malog, kao „velike izazove“ uoči predstojeće izborne kampanje. U tom kontekstu, precizira se da navedene afere „predstavljaju znatno veći problem, nego što je to bilo rušenje u Savamali“.
    https://www.danas.rs/politika/vesicu-naredjeno-da-se-redje-pojavljuje-u-medijima/

    Nisu to afere nego dokazani slučajevi korupcije, koji su veoma ozbiljni slučajevi zato što su povezani sa vrhom vlasti.

Comments are closed.