Velika prevara sa lekovima protiv raka: Terapija od 100.000 evra i podmićivanje lekara

  0
  Foto: Profimedia

  Policija u Hamburgu pokrenula je u saradnji sa državnim tužilaštvom, akciju pretresa prostora firme “Citoservis” zbog sumnje u prevare sa lekovima protiv raka.

  Pored ove farmaceutske firme, pokrenut je pretres i više ordinacija lekara, apoteka, jedna bolnica, privatni posedi, prenosi B92.

  Radi se o najvećem pretresu ikada sprovedenom u Hamburgu, a u akciji učestvuje vise od 420 policajaca i šest tužioca, prenose nemački mediji.

  “Citoservis” je vodeći proizvođač infuzija koje se koriste u terapiji protiv raka.

  Portparol tužilaštva za privredni kriminal Lidi Ehtering rekla je da se vodi istraga protiv 14 osoba, među kojima su tri apotekara, devet lekara i dve osobe na vodećim pozicijama u preduzeću.

  Prema nemačkoj televiziji ARD, ova kompanija je podmićivala lekare.

  Od januara 2017. godine su pojedini lekari dobijali od “Citoservisa” novac u visini od više od pola miliona evra, dobijali nepovratne pozajmice, koristili luksuzna vozila i druge pogodnosti, a nekima je kupovana i oprema za ordinaciju.

  “Citoservis” je zauzvrat od lekara tražio da pacijentima prepisuju infuzije koje proizvodi ta kompanija.

  Ehtering kaže da tužilaštvo tereti osumnjičene za podmićivanje, primanje mita i obračunsku prevaru.

  U terapiji protiv raka lekari odlučuju koje specijalne apoteke preporučuju pacijentima za kupovinu infuzija sa njihovim receptima.

  Jedna terapija košta do 100.000 evra.

  Ovakvi recepti si veoma unosni za apoteke i proizvođače lekova, pa se u farma-industriji nazivaju i “farmaceutskim zlatom”.