Velika Britanija preskočila Italiju na crnim listama: Najpogođenija evropska zemlja, više od 32.000 žrtava koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Više od 32.000 osoba preminulo je u Velikoj Britaniji od koronavirusa čime je ova zemlja najpogođenija pandemijom u Evropi, a druga je u u svetu, iza SAD, pokazuju danas najnoviji podaci britanskih statističkih agencija.

Prema tim podacima, najmanje 32.313 osoba je preminulo od koronavirusa.

Kako napominje Frans pres, broj preminulih je verovatno mnogo veći jer su obuhvaćene žrtve koronavirusa do 24. aprila i to u Engleskoj gde je umrlo 28.272, Velsu 1.376 i Severnoj Irskoj 393, dok su do 26. aprila u Škotskoj preminule 2.272 osobe.

Velika Britanija je jedna od evropskih zemalja u kojoj se pandemija najkasnije pojavila, sa prvom žrtvom 5. marta. Vlasti su optužene za kašnjenje u uvođenju mera, da nisu predvidele potrebu za testiranjem i zaštitnom opremom, a izolaciju stanovništva su uvele 23. marta.

Broj umrlih i hospitalizovanih je sada u padu. Čak je i britanski premijer Boris Džonson bio hospitalizovan zbog koronavirusa, podseća Frans pres.

Britanska vlada je donedavno saopštavala samo podatke o broju preminulih od koronavirusa u bolnicama, ali nakon kritika počela je da uzima u obzir i žrtve iz staračkih domova.

Broj preminulih se polako smanjuje, rekao je za BBC analitičar statističkog biroa Nik Strajp i dodao da je za 75 odsto veći broj umrlih u bolnicama u odnosu na isti period prošle godine.

“Situacija u staračkim domovima je dramatičnija” nego u bolnicama, rekao je on i precizirao da je “u protekloj sedmici zabeleženo gotovo četiri puta više smrtnih slučajeva nego što se očekivalo za ovo doba godine, a to je oko 280 odsto više smrtnih slučajeva u staračkim domovima od proseka za poslednjih pet godina, a taj broj se povećava”.

Iz straha od novog talasa pandemije, izolacija bi trebalo da bude produžena u četvrtak, kada je predviđena nova procena, ali vlada priprema mere koje će omogućiti pokretanje privrede.

Kako javljaju mediji, Boris Džonson treba da u nedelju uveče najavi izlaznu strategiju.

(Beta)