Velika Britanija obezbedila 340 miliona doza vakcina od Džonsona i Džonsona i Novavaksa

0
Foto: Profimedia

Britanska vlada obezbedila je ukupno 340 miliona doza vakcine protiv koronavirusa pošto je danas saopštila da je sklopila ugovore sa američkim laboratorijama Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) i Novavaks (Novavax) o nabavci 90 miliona doza vakcine.

Prva laboratorija će obezbediti 30 miliona doza, a druga 60 miliona doza vakcine. U pitanju su različite vakcine a njihova nabavka je obezbedjena kada one budu “ugledale svetlost dana”, navele su britanske vlasti.

Velika Britanija će kofinansirati kliničko ispitivanje vakcine laboratorije Džonson i Džonson.

Vakcine bi mogle da budu isporučene polovinom 2021. godine i bile bi namenjene stanovništvu koje je najviše izloženo korona virusu, kao što su medicinski radnici, odrasle osobe sa hroničnim bolestima i starije osobe.

Britanske vlasti su ranije sklopile dogovore sa drugim laboratorijama koje proizvode vakcinu, tako da ukoliko sve naručene vakcine budu zvanično priznate, Velika Britanija će imati 340 miliona doza.

Broj obezbedjenih doza vakcina je mnogo veći od broja stanovnika u Velikoj Britaniji (oko 66 miliona) ali vlasti su navele da su se odlučile na taj korak pošto je još rano predvideti koja će od tih vakcina biti efikasna i zvanično odobrena.

(Beta-AFP)