Velika Britanija ne prihvata rezultate izbora u Belorusiji: “Radićemo na sankcionisanju odgovornih za prevaru i nasilje nad građanima”

0
(AP Photo/Sergei Grits)

Velika Britanije ne prihvata rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji i namerava da kazni odgovorne za gušenje demonstracija protiv aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je danas šef britanske diplomatije Dominik Rab.

“Velika Britanija ne prihvata rezultate. Hitno nam je potrebna nezavisna istraga OEBS-a o propustima zbog kojih ovi izbori nisu pošteni, kao i istraga o strašnoj represiji koja je usledila”, saopštio je britanski ministar spoljnih poslova.

Rab je istakao da će “Velika Britanija raditi sa međunarodnim partnerima kako bi bili sankcionisani odgovorni i kako bi odgovarali beloruski zvaničnici”.

Kao odgovor na pogoršanje krize, EU je u petak odobrila uvođenje sankcija beloruskim zvaničnicima zbog represije i izborne krađe.

London je takođe osudio “nasilje kome su pribegle beloruske vlasti kako bi ugušile mirne demonstracije koje su usledile nakon izborne prevare”.

Opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izrazila je danas spremnost da vodi zemlju, dan nakon jednog od najvećih opozicionih protesta u istoriji zemlje na kojem se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska je osudila masovnu krađu na izborima 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto.

Ona je početkom prošle nedelje pobegla u Litvaniju zbog pritisaka kojima je bila izložena.

(Beta)