Velika Britanija i zvanično izašla iz EU, Trampova mala pobeda u Senatu, evakuacija srpskih državljana iz Vuhana zbog koronavirusa: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Profimedia

BREGZIT – Velika Britanije je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Evropsku uniju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja “istorijski alarm” koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Makron je rekao da je evropskim građanima “više nego ikad” potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

“Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje”, kazao je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pregovori o budućem britanskom odnosu s Evropskom unijom neće biti laki i obećala da će pomoći da EU bude uspešna posle Bregzita.

Merkel je u video poruci rekla da je izlazak Velike Britanije iz EU “duboki lom za sve…”

Zastava Evropske unije skinuta je juče sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu, što je simboličan potez izlaska te zemlje iz Evropske unije.

BOREL O BOJKOTU, DIJALOGU SA PRIŠTINOM… – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je večeras u Beogradu da je predstavnicima dela opozicionih stranaka s kojima se sastao rekao da sa evropske tačke gledišta nije pametno bojkotovati izbore.

“Ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja zemalja. Razgovarali smo i sa vladom i sa opozicijom. Pozvao sam ih da pokažu da u Srbiji postoji demokratija koja ispunjava najviše standarde”, kazao je španski diplomata za televiziju N1.

Govoreći o stanju medija u Srbiji, Borel je rekao da je za EU “veoma važna zaštita i unapređenje kvaliteta medija i raznovrsnosti izvora informacija”.

“Sve što ometa slobodu izražavanja i ograničava raznovrsnost medija protivno je našim vrednostima i principima političkog života”, kazao je Borel.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je izjavio da je normalizacija odnosa dve strane jedan od uslova za pristupanje Uniji i da je nastavak dijaloga od izuzetne važnosti za evropski put Srbije i Kosova.

ALEKSIĆ OSTAJE PRI NAVODIMA O JOVANJICI – Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da stoji pri svim navodima koje je javnosti saopštio o slučaju “Jovanjica” i “kontaktima režima” sa vlasnikom tog dobra na kom je uzgajana marihuana, Predragom Koluvijom.

“Od momenta kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio krivičnu prijavu protiv samog sebe, a koju je potom podneo potpredsednik SNS-a Miloš Vučević, bilo je potpuno jasno da je cilj da se od tog slučaja napravi farsa, kako bi režim skrenuo pažnju javnosti sa suštine, a to je proizvodnja marihuane na najvećoj plantaži u Evropi uz državnu podršku i zaštitu”, rekao je Aleksić.

Ocenio je da je saopštenje Tužilaštva za organizovani kriminal “potpuno očekivano”, jer je kako je naveo, “jasno da je tužilaštvo tokom postupka bilo izloženo političkim pritiscima, kao i da je iznelo selektivne informacije, vodjeno pre svega političkim motivima režima”.

MILAČIĆ PUŠTEN IZ PRITVORA – Predsednik “Prave Crne Gore”, Marko Milačić, posle saslušanja u podgoričkom Centru bezbednosti pušten je iz pritvora, preneli su popodne podgorički mediji.

Milačić je u Centru bezbednosti zadržan duže od četiri sata, pošto je uhapšen juče ujutru na podgoričkom aerodromu, po povratku iz Beograda.

On je, kako je prethodno saopšteno iz te partije, priveden bez ikakvog obrazloženja.

Milačić je po puštanju iz pritvora na Fejsbuku napisao: “Dole lanci i okovi, ne vežu se sokolovi”.

KORONAVIRUS – Novim oblikom koronavirusa koji se pojavio u Kini do sada je zaraženo više od 9.800 ljudi širom sveta.

Prema podacima koji su večeras saopšteni u Pekingu, u Kini su potvrđena 9.692 slučaja zaraze, u Hongkongu 12 i u Makau pet slučajeva. Hongkong i Makao su autnomne kineske teritorije.

Od virusa je do sada umrlo 213 ljudi, od kojih većina u provinciji Hubej u centralnom delu Kine, gde je u decembru prvi put zabeležen novi oblik koronavirusa.

U Tajlandu je potvrdjeno 19 slučajeva zaraze, u Japanu i Singapuru po 16, u Južnoj Koreji 11, Tajvanu 10, Maleziji osam,  Australiji sedam.

U SAD, Francuskoj i Nemačkoj zaraženo je po šest osoba, u Vijetnamu pet, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima četiri, a u Kanadi tri.

Potvrđeno je i da su po dve osobe zaražene u Engleskoj, Rusiji i Italiji, a po jedna u Švedskoj, Finskoj, Indiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki i na Filipinima.

EVAKUACIJA SRPSKIH DRŽAVLJANA IZ VUHANA – U toku je evakuacija trojice srpskih državaljana iz kineskog grada Vuhana, javio je RTS.

Oni će napustiti epicentar zaraze koronavirusom uz pomoć Francuske, koja će organizovati avionski prevoz do grada Istrea gde će biti obavljeni pregledi i preduzete dalje mere zdravstvene zaštite.

SAD PROGLASILE VANREDNU SITUACIJU ZBOG KORONAVIRUSA – SAD su proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju i objavile mere ograničenja ulaska u zemlju zbog novog koronavirusa koji se iz Kine proširio u druge države.

Američki ministar zdravlja Aleks Azar objavio je da je predsednik Donald Tramp potpisao naredbu kojom će privremeno biti zabranjen ulaz u SAD stranim državljanima za koje se veruje da bi mogli da prenesu virus.

Ograničenja će stupiti na snagu sutra u 23.00 po centralnoevropskom vremenu.

Od novog oblika koronavirusa do sada je umrlo 213 osoba, a zaraženo je više od 9.800 ljudi, od kojih je najveći broj u Kini.

EU DAJE 10 MILIONA EVRA ZA ISTRAŽIVANJE KORONAVIRUSA – Evropska komisija saopštila je danas da će s deset miliona evra podržati istraživanje novog koronavirusa koji se pojavio u Kini.

Brisel je uputio hitan apel za projekte istraživanja koji će “unaprediti razumevanje epidemije novog koronavirusa, doprineti efikasnijem bolničkom lečenju pacijenata zaraženih virusom i poboljšati pripreme i reakcije sanitarnih službi”, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je navela da je neophodno znati više o virusu kako bi se bolje sprovele preventivne mere i lečeli pacijenti.

Istraživači imaju rok do 12. februara da prijave projekte.

SENAT ODBIO SVEDOČENJA ZA OPOZIV TRAMPA – Senatori će naredne srede, 5. februara, glasati o tome da li bi Donald Tramp trebalo da bude smenjen sa položaja predsednika. S obzirom na to da republikanci imaju većinu, očekuje se da Tramp ne bude opozvan sa dužnosti i ostane u Beloj kući.

Čelnici Senata postigli su dogovor o održavanju konačnog glasanja posle rasprave tokom celog dana o tome kako zaključiti suđenje.

Pre odluke o konačnom glasanju, američki Senat odbacio je predlog da se na suđenje za opoziv predsednika pozovu svedoci i razmatraju nova dokumenata, prenosi CNN. Prilikom glasanja blilo je 51 za i 49 protiv.

POLICIJA PUCALA NA AUTO U BLIZINI TRAMPOVOG ODMARALIŠTA – Američki policajci su pucali juče na vozilo koje je prekršilo bezbednosne propise kod odmaralšta predsednika SAD Donalda Trampa u Palm Biču na Floridi, nedugo pre njegovog dolaska, izjavili su zvaničnici.

Kancelarija šerifa za okrug Palm Bič saopštila je da su dve osobe privedene, ne navodeći ništa o eventualnim povredama.

Tramp nije bio u odmaralištu Mar-a-Lago kada se incident dogodio, ali treba da stigne kasnije.

Otkako je Tramp postao predsednik kod odmarališta Mar-a-Lago dogodilo se nekoliko incidenata.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

U prodaji na svim kioscima i u digitalnoj verziji na Novinarnica.net

NA POKLON SVIM ČITAOCIMA POSLEDNJA KNJIGA IZ EIDICIJE “SENKE NAD BALKANOM” O KNEZU PAVLU

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA