Velika Britanija danas počinje vakcinaciju vakcinom AstraZenece i Univerziteta Oksford

0
Profimedia

(Beta) – Britanija će danas kao prva u svetu početi da koristi jeftinu, lako prenosivu vakcinu protiv Kovida-19 farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford i tako napraviti još jedan korak napred u globalnoj borbi s pandemijom korona virusa.

Više od pola miliona doza vakcine spremno je za upotrebu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ministar zdravlja Met Henkok je opisao to kao ključni trenutak u britanskoj borbi protiv virusa pošto će vakcine zaustaviti infekcije i na kraju dozvoliti ukidanje restrikcija.

On je pozvao sve da nastave da primenjuju socijalno distanciranje i druge mere vezane za suzbijanje virusa da bi se smanjio broj zaraženih i zaštitili ljudi koje vole.

Šest bolničkih grupa u Oksfordu, Londonu, Saseksu, Lankaširu i Vorikširu će početi davanje vakcine AstraZeneke i Oksforda od danas, sa 530.000 doza spremnih za upotrebu.

Većina drugih raspoloživih doza će biti poslato u medicinske službe opšte prakse i u domove za stare u Britaniji kasnije ove nedelje, prema Odelenju za zdravlje i socijalnu negu, navodi BBC.

Medjutim britanski premijer Boris Džonson upozorio je da kratkoročno Britance možda čeka uvodjenje strožih mera.

Džonson je rekao da će regionalne restrikcije u Engleskoj verovatno postati oštrije pošto se zemlja bori da kontroliše novi, brzošireći soj virusa.

Juče je potvrdjeno više od 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji šesti uzastopni dan, zbog čega su Laburisti pozvali da se uvede treće nacionalno zatvaranje u Engleskoj.

Severna Irska i Vels trenutno imaju svoje zatvaranje dok će škotski ministri danas da se sastanu da razmotre nove mere.