“Večna vatra”, počasni doktorat i jedna dunjevača pre ručka: Šta je Sergej Šojgu danas radio u zvaničnoj poseti Beogradu

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin položili su danas kapsulu na mesto budućeg spomenika “Večna vatra” na Groblju oslobodilaca Beograda.

Polaganjem kapsule sa zemljom iz Rusije označen je početak izgradnje skulpture “Večna vatra”, u znak sećanja na stradale srpske i ruske borce u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministri u Vladi Srbije Nenad Popović i Zoran Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Šojgu i Vulin su prethodno položili vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Ruski ministar je danas doputovao u zvaničnu posetu Srbiji. Ispred Palate Srbije priredjen mu je svečani doček posle kojeg je usledio sastanak sa Vulinom i članovima delegacija dve vojske.

Šojgu je s Vulinom potom obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije “Odbrana 78”, posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Posle obilaska izložbe, Šojgu je u Knjizi utisaka napisao da je “agresija NATO-a protiv Jugoslavije odnela živote mnogih nevinih ljudi, žena, staraca, dece, ali da srpski narod, zahvaljujući odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen”, navodi se u saopštenju.

“Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve što je moguće da se to više ne ponovi”, dodao je Šojgu.

A u Domu garde u Topčideru, Šojguu je uručena diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Odluku o dodeli počasnog doktorata Šojguu doneo je Senat Univerziteta odbrane u Beogradu na sednici održanoj 11. februara 2020. godine.

Po prijemu priznanja, Šojgu je čestitao srpskom narodu Dan državnosti Srbije i naveo da mu je “velika čast” da postane počasni doktor nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Šojgu je ukazao na izraženu vojnu saradnju Srbije i Rusije i na “duhovnu bliskost” dva naroda koji su se, kako je kazao, u prethodna dva veka borili protiv zajedničkog neprijatelja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Šojgu postao doktor nauka institucije u čijem je sastavu vojna akademija koja “već 170 godina obučava srpske oficire kako da brane svoju zemlju”.

“Upisani ste među naše, među pobednike iz brojnih ratova, uvek vođenih ne zato što ih je Srbija tražila ili želela, nego zato što smo bili tu gde jesmo i odlučili da budemo slobodni. Učinili ste nam veliku čast što se među naše, među doktore nauka ove visoke instuitucije upisuje ministar odbrane i heroj Rusije, što možemo da vas zovemo svojim”, kazao je Vulin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografije na kojima je u neformalnom razgovaru s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

“Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu”, objavljeno je na zvaničnom nalogu Aleksandra Vučića @buducnostsrbijeav.

(Beta)