Većina elektora i zvanično izabrala Bajdena za novog predsednika SAD

0
Foto: Profimedia

Glasovima elektora američkih saveznih država potvrđena je pobeda novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, čime su okončani pokušaji Donalda Trampa da ospori rezultate izbora održanih 3. novembra.

Bajden je prikupio 270 elektorskih glasova, koji su bili potrebni za pobedu, u poslepodnevnim satima po istočnoameričkom vremenu.

Demokratskog predsednika preko praga od 270 glasova „pogurali“ su elektori iz Kalifornije.

Vermont, mala američka savezna država na severoistoku zemlje, bila je prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom Izborni koledž potvrđuje rezultate američkih predsedničkih izbora, a na kojima je pobedio bivši američki potpredsednik.

Posebno je bilo zanimljivo glasanje elektora u saveznoj državi Njujork. Tamo su su dva elektorska glasa, od ukupno 29, dali bivši predsednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka i njegova supruga Hilari.

Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bajdena i dosadašnju senatorku Kamalu Haris, novu potpredsednicu, prenosi Njujork tajms.  

Guverner Njujorka Endrju Kvomo takođe je bio jedan od elektora i predsedavao je Koledžom u toj saveznoj državi.

Pensilvanija je sa svojih 20 elektorskih glasova takođe potvrdila Bajdenovu pobedu, a predsednica demokrata u toj saveznoj državi Nensi Paton Mils je izjavila kako je „ovo veliki dan za demokratiju“. 

Bajden je na izborima 3. novembra u Pensilvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trampa.

Elektori u Arizoni su potvrdili da 11 glasova ide Bajdenu, Nevada 6, Vermont 3, dok je Tenesi dao Trampu 11 glasova.

Takođe, predsednik Tramp je objavio na Tviteru da će njegov državni tužilac Vilijam Bar “napustiti” Belu kuću “neposredno pre Božića”.

Bajden će posle sastanka elektora pozvati na okupljanje

U govoru, čije je delove unapred saopštio njegov tim, Bajden će reći da je u borbi za dušom Amerike, u zemlji pobedila demokratija.

“Integritet izbora je sačuvan. Sad je vreme da okrenemo stranicu”, navodi se u govoru u kojem se, iako Tramp nije direktno imenovan, aludira na njegovo odbijanje da prizna poraz.

“Plamen demokratije davno je upaljen u zemlji. I sada znamo da ništa – čak ni pandemija ili zloupotreba moći – ne može ugasiti taj plamen”, navodi se u govoru koji Bajden treba da održi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500