Večernji list: Mini Šengen je četvrta Jugoslavija i to je najveći Vučićev uspeh…

1
Foto: Profimedia

Sporazum koji su u Beloj kući u prisustvu Donalda Trampa potpisali Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić izazvao je reakcije u Srbiju, u južnoj srpskoj pokrajini, u Albaniji, u Vašingtonu, u Briselu…

Prema pisanju Večernjeg lista, taj sporazum ima uticaja na čitav region, a Denis Romac, autor teksta o tom sporazumu tvrdi da je “mini Šengen” zapravo “četvrta Jugoslavija”.

“Sporazum iz Vašingtona – iako nije reč o pravom sporazumu koji ima obavezujući karakter – sadrži i jedan veliki uspeh za Srbiju. U Vašingtonu je, naime, kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio spremnost Kosova da se pridruži mini Šengenu, projektu zajedničkog gospodarskog prostora koji su krajem prošle godine dogovoili Rama, Vučić i Zaev. Kosovo je tada odbilo da uđe u “četvrtu Jugoslaviju” jer Vučić nije želeo da prizna njegovu nezavisnost, a sada Vučić i dalje ne priznaje njegovu nezavisnost, ali je Kosovo ipak odlučilo da se priduži mini Šengenu. Zato Vučić u svojim javnim istupima poslednjih dana, suočen s brojnim neugodnim pitanjima, redovno naglašava upravo ovu tačku dogovora, koja će koristiti Srbiji. U preksinoćnjem intervju RTS-u Vučić je naglasio značaj mini Šengena za mir i povećanje životnog standarda, kazavši kako je to najveći interes srpskog naroda jer “de facto neće biti granica između Srba, ali ni između Bošnjaka”

On tvrdi da će najveću korist od mini Šengena imati Srbija i da se svi plaše njene dominacije.

“Stvaranje zajedničkog gospodarskog prostora i bescarinske unije najviše bi koristilo najvećoj i gospodarski najsnažnijoj članici te zone, a to je upravo Srbija. Zbog toga upravo Srbija najviše zagovara ovaj projekat, koji će dobiti svoj puni smisao tek kad obuhvati sve zapadnobalkanske zemlje koje nisu u EU, no Kosovo, BiH i Crna Gora dosad su odbijale pristupiti ovoj inicijativi, plašeći se Vučićevog “stvaranja četvrte Jugoslavije” i dominacije Srbije. Zbog toga je zeleno svetlo Kosova za pristupanje mini Šengenu važan uspeh Beograda”, zaključio je Romac za Večernji list.

1 KOMENTAR

  1. “Шенген” значи слободан проток: роба, капитала, људи,… и то све заједно. А бар у једном, и то у овом последњем, формирање било чега сличног није могуће, јер тамо (тј. у једном делу “малог Шенгена”) где су они (или део њих): цењени, обожавани, поштовани,… на другом месту су они: убице, криминалци, наркотрафиканти,… исл. Стога, нити ће бити “малог Шенгена”, а још мање “четврте Југославије”.

Comments are closed.