Veber: Poseta delegacije EP svež signal podrške evrointegracijama Srbije

0
Foto: Tanjug

Lider Evropske narodne partije Manfred Veber rekao je u Beogradu da je poseta delegacije Evropskog parlamenta na samom početku rada nove Evropske komisije svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije i čitavog regiona, preneo je N1.

Veber je podsetio da proces pristupanja nije automatski već je stvar angažovanja.

On je rekao da Srbija i Evropska unija imaju zajedničku ideju, a to je evropski način života, te da je dobro što Srbija pokazuje spremnost da se približi EU.

“Proces modernizacije podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. Nije reč o tome da se posao uradi samo da bi postali član, već vidim spremnost da se svi koraci sprovedu kako bi Srbija i njeni građani postigli to da žive u savremenom društvu”, dodao je lider EPP.

Srbija, kako je naveo, ima perspektivu i postiže dobre rezultate, što će možda sprečiti odliv mozgova, problem čitavog regiona.

“To nije budućnost Evrope. Budućnost Evrope je da mlade generacije imaju perspektivu ovde u Srbiji i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope”, rekao je Veber.

On je dodao i da je blokiranje otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila istorijska greška i da je načinilo štetu procesu proširenja. U delegaciji Evropskog parlamenta koja od ponedeljka boravi u dvodnevoj poseti Srbiji pored Vebera je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Oni će se popodne sastati sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Prema nezavničnim najavama za utorak je u planu sastanak delegacije sa predstavnicima opozicije.

Na pitanje da li će se sastati sa predstavnicima opozicije Veber je rekao da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.