Važno je raditi pravu stvar za klijente, zaposlene i zajednicu

  Piše Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija

  0
  Fotografija: Dušan Petković

  Godina koju ispraćamo bila je veliki test za čitavo čovečanstvo. Pred nas su postavljeni mnogobrojni izazovi. Verujem da smo na putu pronalaženja rešenja tokom 2020, svi spontano ažurirali svoje liste prioriteta i shvatili da je zdravlje ipak najvažnije. Naučili smo mnogo, a najvažnije lekcije su da je u vremenima neizvesnosti, važno da uvek razmišljamo kao jedan tim i da budemo solidarni.

  Svi smo promenili navike u ovom periodu i prilagodili se, kako u privatnom, tako i poslovnom životu. Poznato je da u vanrednim i kriznim situacijama ljudi najbrže i najviše napreduju, da su mnogo kreativniji i da brže donose odluke u svim sferama. Kao i na svakom početku, nije bilo lako, od svih nas se zahtevao dodatni napor, ali kada znaš da treba da daš sve od sebe da bi se održao kontinuitet poslovanja i da je svako od nas podjednako važna karika, onda stvari poprimaju potpuno drugačiju dimenziju. UniCredit Banka je oduvek igrala timski, negovali smo kulturu zajedništva, bili podrška jedni drugima, ali sada, možda više nego ikada pre, taj timski duh nam je omogućio da obezbedimo kontinuitet poslovanja, kako bi naši klijenti bili sigurni da pored sebe imaju partnera na kojeg mogu da se oslone.

  Digitalizacija je u novoj realnosti dobila potpuno novu dimenziju, što nas je podstaklo da se dodatno ubrzamo na ovom polju. S druge strane, klijenti su postali otvoreniji za promene i mnogo brže su prihvatili digitalna rešenja, što je smanjilo broj dolazaka u ekspoziture i uticalo da se fizički kontakt svede na minimum.

  Od samog početka aktivno smo se uključili u kreiranje mera za podršku privredi, jer smatramo da je od ključne važnosti da svi damo svoj doprinos u tome da nastavimo putem razvoja lokalne ekonomije na kom smo čvrsto stajali pre proglašenja pandemije. Kao jedna od vodećih banaka, na nama je da svojom odgovornošću i snagom nastavimo aktivno da podržavamo privredu. Ponosna sam što smo bili među prvim bankama na tržištu koje su počele da odobravaju kredite za likvidnost i obrtna sredstva u okviru Programa ekonomskih mera Vlade Srbije, sa ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije. Zahvaljujući našim partnerskim odnosima sa međunarodnim finansijskim institucijama EBRD-om i EIF-om, obezbedili smo dodatna sredstva. Nastavili smo da podržavamo važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje auto-puta Ruma-Šabac-Loznica, a kreditirali smo izgradnju gondole u Brzeću koja će doprineti proširenju kapaciteta najvećeg skijališta u Srbiji, Kopaonika.

  Podržali smo lanac naših dobavljača tako što sve vreme izvršavamo plaćanja po osnovu primljene, verodostojne i potpune dokumentacije za plaćanje u proseku za pet radnih dana, bez obzira na ugovorene i rokove propisane zakonima. Mi vidimo ovakvu praksu kao način da dodatno podržimo kompanije koje posluju u Srbiji doprinoseći na taj način njihovoj likvidnosti i očuvanju radnih mesta.

  U ovakvim, nesvakidašnjim vremenima, treba svi zajedno da radimo na svemu onome što je zaista važno. Sa željom da potpomognemo opremljenost zdravstvenog sistema kako bi mogao da se nosi sa borbom u pandemiji, smatrali smo da je najbolji način da reagujemo na ovakve potrebe tako što ćemo podržati Republički fond za zdravstveno osiguranje. Stoga smo početkom aprila donirali 50.000 evra i pridružili se inicijativi UNICEF-a u nabavci kiseoničkih protokometara za naše zdravstvene ustanove. Nismo tu stali. U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, umesto tradicionalnih poklona i proslava, u ime naših klijenata i svoje ime, upravo smo donirali dodatnih 30.000 evra RFZO-u za nabavku medicinske opreme i materijala.

  Ove godine smo, zajedno sa našom UniCredit fondacijom čije je sedište u Milanu, organizovali konkurs pod nazivom „Svako dete je jednako važno“, u okviru kojeg smo dodelili 45.000 evra bespovratnih sredstava neprofitnim organizacijama koje se bave problemima dece. Upravo smo pokrenuli drugo izdanje istog konkursa i pozivamo sve zainteresovane organizacije da se prijave.

  U vremenima poput ovih važno je da uvek uradimo pravu stvar za klijente, zaposlene i privredu. Kao odgovorni član zajednice u kojoj poslujemo nastojali smo da primerom pokažemo koliko je važno da svako da svoj doprinos u borbi sa pandemijom, ujedno motivišući i druge na solidarnost.