Vašington post: “Dokument koji je navodno procureo iz Kremlja pokreće mnoga pitanja – i o njegovoj autentičnosti”

0

Otkako su se pojavile vesti i navodni dokumenti o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine bilo je puno nejasnoća u vezi sa dve glavne aktivnosti koje je ono uključivalo, piše novinar Vašington posta Filip Bamp u analizi Gardijanovog otkrića navodno “procurelih dokumenata iz Kremlja koji ukazuju na Putinov plan da uvede Trampa u Belu kuću”.

Najpre je došlo do kampanje na društvenim medijima – usredsređene na podizanje i pogoršanje postojećih tenzija u američkom društvu, posebno sa fokusom na rasne probleme. Zatim je došlo do hakovanja naloga tima za kampanju Hilari Klinton, tadašnje kandidatkinje demokrata na predsedničkim izborima 2016.

Ovo poslednje, hakovanje, brzo je povezano sa ruskom vladom. Nema dilema da li se to dogodilo, posebno nakon naknadnih istraga o ruskom mešanju. Ipak, postoje pitanje o tome kako je sve to funkcionisalo, prenosi Vašington post.

U četvrtak ujutro, Gardijan je objavio dokument koji će, ako je autentičan, odgovoriti na neka od tih pitanja, navodi se u tekstu Vašington posta.

Kako Gardijan navodi, reč je o navodnom “internom dopisu Kremlja, koji je pripremljen za sastanak u januaru 2016. godine, i koji je usredsređen na plan i cilj ruskih zvaničnika da Donald Tramp bude novi predsednik Sjedinjenih Država”.

Godinama se podrazumevalo da je ruski predsednik Vladimir Putin sam odobrio napore za mešanje i da je američka vlada to znala zahvaljujući osobi koja je bliska ruskom lideru, navodi se u tekstu.

Ostaje nejasno, da li je u pitanju ista osoba koja je izvučena iz Rusije sredinom 2017. godine, piše Bamp u tekstu za Vašington post.

Ako su dokumenti autentični, to će ojačati poverenje u tu procenu.

Vašington post podseća da je Gardijan naveo kako se “podrazumevalo da su zapadne obaveštajne agencije nekoliko meseci bile upoznate sa dokumentima (koji su objavljeni danas) i da su ih pažljivo pregledale”.

Ali teško je ne biti skeptičan prema navodnom dokumentu iz više razloga, piše Vašington post.

“Prvo i najvažnije, deluje vrlo precizno i uredno, previše savršeno. Kao što je opisao Gardijan, čita se kao jedna od onih popularnih Tviter nizova. U dokumentima se Tramp navodno opisuje kao ‘mentalno nestabilna’ osoba. Gardijan je pokušao to da predstavi kao ‘karakteristiku analize obaveštajnih agencija Kremlja“, ali opet – previše pogodno za stvaranje entuzijazma”, piše Bamp za Vašington post.

Još više do toga su nejasni navodi o navodno kompromitujućem materijalu o Trampu prikupljenom tokom “nezvaničnih poseta teritoriji Ruske Federacije“, dodaje se u tekstu Vašington posta.

“Ali dok se navodni dokument detaljno bavi Trampovim psihološkim poteškoćama, ovaj dokaz je dodat kao prilog – prilog koji, na žalost, nije bio uključen u dokument koji je procurio”, dalje se navodi.

Bamp navodi i da je, prema Gardijanovom tekstu, ruska vlade pokazala izuzetnu pronicljivost kada je reč o predviđanju razvoja situacije Trampove vladavine Belom kućom.

Retrospektivno, podseća novinar Vašington posta, čini se da je tačno predviđanje kako bi Trampova pobeda „dovela do destabilizacije“ i izbacila na površinu „skriveno nezadovoljstvo“.

“Međutim, tako je ako tekst, kao što i jeste slučaj, čitamo u 2021. godini. U januaru 2016, pre nego što je Tramp bio republikanski kandidat, a još manje izabrani predsednik, to predviđanje postaje daleko impresivnije. Gotovo neverovatno”, zaključuje Bamp.

On u analizi dalje navodi da se “ne može reći zašto bi se tajni vladin dokument mogao pojaviti u bilo koje određeno vreme, ali čudno je da se ovaj dokument, toliko usko povezan sa nacionalnim diskursom u proteklih pet godina, pojavio tek sada”.

U tekstu se zaključuje da dokument “ne čini puno da potvrdi tvrdnje o ruskom mešanju u američke izbore, ali pomaže u jačanju ideje da je Rusija duboko razumela američku politiku, niz podataka o svojim liderima i sposobnost da se ubaci u američki sistem”.

Vašington post podseća i da su prve kampanje na društveni mrežama započete još tokom 2014. i 2015. godine, a izveštaji o hakovaju pošte Hilari Klinton marta 2016. godine.

“Sa druge strane, dokument Gardijana navodno uključuje raspravu o tome kako bi Rusija mogla da se umeša u američki život kroz medije. Plan koji je već uveliko bio u toku od prve polovine 2014. godine”, navodi se u tekstu Vašington posta.

Sastanak u Kremlju na kojem se prvi put razgovaralo o tom dokumentu (u kom se očigledno ne pominje Klintonova) bio je 22. januara 2016.

U međuvremenu, britanski tabloid Dejli mejl je preneo Trampov komentar povodom navoda Gardijana da je reč o “odvratnom fejk njuzu”. Tramp je preko svoje portparolke poručio da je na delu “ludilo radikalnih levičara”.