Varheji pozvao Podgoricu da odustane od proterivanja srpskog ambasadora: “Poštovanje dobrosusedskih odnosa je…”

0
Printscreen/YouTube/Vladimir Božović

(Beta) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je jučerašnju odluku Vlade Srbije da ne otkaže gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću, a pozvao je zvaničnu Podgoricu da učini isti potez. 

“Poštovanje dobrosusedskih odnosa, regionalna saradnja su proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanju”, napisao je Varheji na svom Tviter profilu.

Nakon što je Crna Gora donela odluku da je ambasador Srbije persona non grata u toj zemlji, zbog spornih izjava na račun državnosti, Srbija se odlučila na recipročnu meru, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Miloševiću.

Premijerka Ana Brnabić sinoć je saopštila da je Vlada Srbije preinačila tu odluku.

KRITIKE IZ CRNE GORE

Ambasador Crne Gore u Vatikanu, bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović kritikovao je u nedelju uveče evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i rekao da on svojim izjavama o međusobnim proterivanjima ambasadora između Crne Gore i Srbije “kompromituje i duboko podriva” ozbiljnost i objektivnost politike EU prema Zapadnom Balkanu.

“Gospodine Varhelji, uz dužno poštovanje, vaša blatantna izjava kompromituje i duboko podriva pretpostavljenu ozbiljnost i objektivnost politike EU na Zapadnom Balkanu”, napisao je Vlahović na Tviteru, kao komentar na prethodni tvit Olivera Varhejija.

Ocenio je da je Varhelji ili “neobavešten” ili je njegova pozicija rezultat interesa koji se protive osnovnim evropskim vrednostima i principima.