Vanzemaljski materijal nađen u snegu na Antarktiku

0
Foto: Profimedia

Nemački naučnici pronašli su tragove veoma retkog izotopa gvožđa, gvožđe 60, u svežem snegu sa Antarktika.

Prema navodima “Physics World” radioaktivni materijal mora da je stigao na zemlju u vidu međuzvezdane prašine.

Ovaj pronalazak potvrđuje prethodna istraživanja koja nalažu da je gvožđe 60 stvoreno u supernovi u poslednjih par miliona godina. Za razliku od dosadašnjih pretpostavki ovaj izotop je stigao na zemlju u poslednjih dvadesetak godina.

Prema rečima istraživačkog tima, Sunčev sistem trenutno putuje kroz takozvani Lokalni međuzvezdani oblak, pri brzini od 26 km/s. Oni pretpostavljaju da ovo područje ima neke čestice gvožđa-60 stvorene zvezdanim eksplozijama tokom poslednjih nekoliko miliona godina.

Kako bi ovo proverili bio im je potreban materijal sa nezagađenog područja. Gunter Koršinek pribavio je pola tone snega sa Antarktika, konkretno Kohnen stanice koja se nalazi nekoliko stotina kilometara daleko od obale Antarktika. Sneg je poslat u Minhen gde je otopljen i uz pomoć akceleratora čestica izolovan je atom gvožđa 60.

“Odbacujući zemaljske i kosmičke izvore, zaključujemo da smo pronašli, po prvi put, gvožđe 60 sa međuzvezdanim poreklom na Antarktiku” napisali su naučnici u publikaciji Fizikal rivju leters.

Koršinek kaže da je ovo veoma važno otkriće jer pokazuje snažne dokaze da je makar jedan deo Lokalnog međuzvezdanog oblaka nastao od supernove.