Vanredno stanje u Veneciji: Čeka se novi plimni talas

0
Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

U nekoliko italijanskih gradova na snazi su vanredna stanja posle obilnih kiša, uključujući Veneciju gde se stanovnici i turisti spremaju za još jedan veliki plimni talas.

Grad, koji je u utorak pretrpeo najgore poplave u poslednjih 50 godina, suočiće se danas sa plimnim talasom od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime, prenosi N1.

Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao je juče da se grad priprema za još jedan “težak dan”, ali očekuje da će situacija biti manje dramatična od one u utorak kada je voda poplavila trgove, prodavnice, kuće i hotele.

Brunjaro je rekao da je šteta u Veneciji procijenjena na oko jednu milijardu evra. Plimni talas u Veneciji 12. novembra dostigao je 187 centimetra.

Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Vlasti u Firenci i Pizi pažljivo prate situaciju na rijeci Arno, čiji se vodostaj, zbog obilne kiše, značajno povećao tokom protekle noći.

Po, najduža rijeka u Italiji, koja protiče sjevernim dijelom zemlje i prolazi kroz Torino, i danas se prati nakon što je njen vodostaj povećan za jedan metar u posljednja 24 sata nakon obilnih kiša.

Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)