Vang Ji: SAD da poštuju osnovne interese Kine

0
Foto: CRI

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao je u nedelju Sjedinjene Američke Države da istinski poštuju ključne kineske interese, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Vang je tako odgovorio na pitanje novinara o odnosima Kine i SAD-a nakon sastanaka sa kolegama iz Singapura, Malezije, Indonezije, Filipina i Južne Koreje u kineskoj provinciji Fuđijen.

On je naveo da su ministri spoljnih poslova tih zemalja razvoj i rast Kine ocenili istorijskom nužnošću i rekao da su oni izrazili uverenje da je razvoj Kine u skladu sa zajedničkim očekivanjima i dugoročnim interesima svih zemalja u regionu i da ga ne bi trebalo blokirati.

Šef kineske diplomatije je rekao da su ministri spoljnih poslova izrazili uverenje da bi, suočavajući se sa izazovima globalizacije u periodu posle kovida-19, Kina i SAD trebalo da održavaju više dijaloga i da više sarađuju u tom regionu, umesto da se sukobljavaju, te da na taj način ispune svoje obaveze kao vodeće svetske sile.

„Kina je spremna da odgovori na očekivanja svih strana i da nastavi da ulaže sopstvene napore u tom cilju“, istakao je Vang.

Što se tiče argumenata o konkurenciji, saradnji i konfrontaciji koje su SAD više puta do sada isticale kada je bilo reči o odnosima sa Kinom, Vang je rekao da je kineska pozicija dosledna i jasna. Kina pozdravlja dijalog zasnovan na principima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, naglasio je Vang, dodajući da Kina ne prihvata da jedna država ima konačnu reč u svetskim poslovima.

“Kina pozdravlja saradnju ukoliko postoji potreba, ali saradnja mora da uzme u obzir zabrinutost i uzajamnu korist i jedne i druge strane”, rekao je Vang.

„Odlučno se opiremo grubom mešanju u unutrašnje stvari Kine i najodlučnije se protivimo nezakonitim jednostranim sankcijama uvedenim na osnovu laži i lažnih informacija“, rekao je Vang.

Ministar spoljnih poslova Kine je dodao i da Kina neće praviti kompromise niti se povlačiti, pošto se drži osnovnih normi međunarodnih odnosa i zalaže se za interese velikog broja malih i srednjih zemalja u razvoju. Kina svakako ima pravo da uzvrati, pošto mora da brani svoj nacionalni suverenitet i nacionalno dostojanstvo.

„Dijalog je bolji od konfrontacije i saradnja je bolja od konfrontacije“, rekao je Vang i pozvao SAD da aktivno odgovore na očekivanja zemalja regiona i međunarodne zajednice i da rade sa Kinom kako bi pokazale kakva treba da bude velika sila. Vang je još dodao i da je zadatak Kine i SAD-a, kao velikih svetskih sila, da zajednički održe regionalni i svetski mir, stabilnost i razvoj.