Vang Ji: Niko se ne sme mešati u unutrašnje poslove Kine

0
Foto: CRI

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao se u utorak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Guilinu u Autonomnom regionu Guangsi Džuang na jugu Kine.

Vang Ji je tokom tog susreta podvukao da se niko ne sme mešati u unutrašnje poslove Kine izmišljanjem laži i manipulacijama nekoliko zapadnih sila koje ne predstavljaju međunarodnu zajednicu.

Tokom zajedničke preskonferencije nakon razgovora dvojice šefova diplomatija, Vang je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije i jačanju veza.

Vang je takođe apelovao na sve zemlje da preispitaju osnovne principe Povelje UN-a i da uvežbaju istinski multilateralizam kako bi izgradile zajednicu sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Vang je rekao da sankcije EU prema Kini krše međunarodno pravo, a kineska vlada odlučno štiti državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Prvobitna namera Kine o saradnji u borbi protiv kovida-19 je da razvija humanitarni duh, da omogući da se što više ljudi vakciniše i da izvuče društvo iz pandemije, rekao je Vang odgovarajući na pitanje novinara CGTN-a.

Kina i Rusija takođe istražuju načine za promovisanje uzajamnog priznavanja zdravstvenih uverenja za međunarodna putovanja, rekao je Vang.