Valjevska bolnica radi u ratnim uslovima, od 500 ljudi u izolaciji oko 100 su zdravstveni radnici, dva izvora zaraze…: Šta se dešava u gradu na Kolubari

0
Profimedia

Stručnjaci poslednjia dva dana upozoravaju da Srbija ulazi u najtežu vazu epidemije koronavirusa i da su tri grada posebno na “udaru”.

Osim Beograda, za koji se to i očekivalo, kriza je velika u Nišu i Valjevu koje ima oko jednog zaraženog na 1.200 stanovinika.

U poređenju sa Beogradom gde je jedan zaraženi na više od 10 hiljada, jasno je da koronavirus ozbiljno ugrožava grad na Kolubari.

“Situacija je u jednom momentu izgledala prilično dramatično, ali je ona sada pod kontrolom”, izjavio je gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović.

Problem i Valjeviu je kako održati rad zdravstvenih ustanova, pre svega Opšte bolnice i Doma zdravlja. Kako je rekao gradonačlenik, “otežavajuća okolnost je činjenica da je 30 zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje u izolaciji, od koji su dva epidemiologa, tako da u ovom trenutku faktički imamo na raspolaganju samo laborante u ovoj važnoj ustanovi”.

Gradonačelnik je u izjavi pojedinim medijima, a kako je preneo Blic, naveo da Valjevo ima problem i sa medicinskim kadrom, “jer od oko 500 osoba koje se u Valjevu nalaze u izolaciji, preko stotinak su zdravstveni radnici”.

“Situacija nije nimalo naivna. Imamo pulmologiju koja je prilično desetkovana i ne može da radi u punom kapacitetu, imamo i jednu lekarku trudnicu kod koje je detektovan korona virus i uputili smo je u GAK Narodni front u Beogradu. Dom zdravlja je u danu primio 30 novih medicinskih sestara. Nemate lekara na birou. Nemate lekara na raspolaganju tek tako”, izjavio je Gvozdenović, dodajući da valjevska bolnica funkcioniše kao u ratnim uslovima i da se primaju samo hitni slučajevi.

A kako je baš Valjevo postalo žarište koronavirusa. Na to pitanje gradonačelnik je objasnio da su postojala “dva izvora širenja infekcije”.

“Imali smo jednu privatnu proslavu, jedne privatne firme na kojoj je jedan od gostiju, koji je došao sa strane, da li je on iz Niša ne želim da licitiram, i koji je turistički vodič, doneo infekciju i odatle je sve krenulo. Bilo je tu zdravstvenih radnika, lekara koji izgleda nisu bili dovoljno oprezni. Drugi izvor je jedan sveštenik iz Valjeva koji je došao iz Italije pre donošenja karantinskih mera za putnike iz inostranstva i koji je takođe zaražen i na lečenju je u Beogradu”, izjavio je nedavno za lokalne medije gradonačelnik Valjeva.