Vakcinišite se, ova sezona gripa bi mogla da bude vrlo gadna

0
Foto: Profimedia

S pojavom prvih slučajeva gripa na severnoj hemisferi, zdravstveni stručnjaci kažu da, iako je teško predvideti težinu predstojeće sezone, postoje pokazatelji da bi ona mogla da bude teška i da podseti na onu smrtonosnu od pre dve godine, piše nemačka novinska agencija DPA.

Posle analize epidemije gripa u Australiji i na južnoj hemisferi, koja obično ima sezonu gripa oko šest meseci prije SAD-a i severne hemisfere, doktori kažu da se pripremaju za težu sezonu i upozoravaju pacijente da preduzmu mere opreza tako što će se vakcinisati, piše N1.

“Imali su vrlo gadnu sezonu gripa”, kaže dr. Šaron Velbel, direktorka za zarazne bolesti u okrugu Kuk, ističući da Australija ima četiri puta više slučajeva gripa u odnosu na prosek prethodnih pet godina i dvostruko više umrlih u odnosnu na prethodnih pet godina.

U južnoj hemisferi prevladavao je podtip H3N2, koji je bio odgovoran za tešku sezonu gripa 2017/18. u kojoj je u SAD-u obolelo 49 miliona ljudi, a preminulo skoro 80.000.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti proglasio je tu sezonu gripa najsmrtonosnijom u proteklih nekoliko decenija.

Velbel kaže da zdravstveni stručnjaci analiziraju sezonu gripa u Australiji kako bi predvideli šta bi moglo da se dogodi na severnoj hemisferi, ali to nije uvek precizno. Prema njoj, u 50 do 70 posto slučajeva gripa na severnoj hemisferi liči na onaj u južnoj hemisferi.

Direktorka Odeljenja za javno zdravlje Ilinoisa Ngozi Ezike kaže da je izrada ovogodišnje vakcine bila odložena jer je stručnjacima trebalo više vremena da odrede koje će tipove i podtipove uključiti u vakcinu protiv gripa.

Podtip H3N2 uključen je u američku vakcinu jer je poznato da izaziva teži oblik gripa, kaže Ezike ali upozorava da sojevi mogu da mutiraju, pa se tada ne poklapaju s vakcinom.

Ali, čak i kad nema idealne podudarnosti, to je bolja zaštita nego da se uopšte ne vakcinišete, dodaje ona.