Vakcinisani manje prenose zarazu nego oni sa negativnim testom

0
Foto: Profimedia

Nemački epidemiološki institut Robert Koh objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja najavio ublažavanje mera za vakcinisane.

„Ko je u potpunosti vakcinisan on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svežim negativnim testom na koronavirus“, rekao je ministar zdravlja Jens Špan u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koh iz kog proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.

„Prema najnovijim saznanjima rizik prenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba sa negativnim testom na koronavirus“, proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koh.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebale bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao da je izveštaj Robert Koh instituta poslat saveznim pokrajinama i kako bi se što pre trebalo vakcinisati i osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativan test.

„U narednim nedeljama razgovaraćemo sa pokrajinskim vlastima o sprovođenju novih mera u delo“, rekao je Špan.

Prema izveštaju Instituta Robert Koh sedmodnevna incidencija na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još uvek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mera zatvaranja, preneo je N1.