Vakcina Moderne se pokazala efikasnom i kod starijih osoba: Dobrovoljci razvili imunitet na koronu

1
Foto: Profimedia

Prema podacima kompanije „Moderna“ eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa je sigurna i izaziva imunski odgovor u svim starosnim grupama, uključujući i starije osobe, izjavio je zvaničnik kompanije, a prenosi CNN.

Podaci iz prve faze bezbednosnog ispitivanja vakcine pokazali su samo blage štetne efekte i zabeleženi su imuni odgovor kod dobrovoljaca starih od 18 do 71 godine, rekla je dr Džeklin Miler, šef terapijske oblasti za zarazne bolesti u Moderni, na sastanku Savetodavnog odbora o praksi imunizacije (ACIP).

Ispitivanje prve faze sprovedeno je u tri starosne grupe: od 18 do 55, 56 do 70 i 71 i više godina, a učesnici su primili dve doze od 100 mg vakcine u razmaku od 28 dana, prenosi N1.

Neutrališuća antitela, koja deaktiviraju virus, otkrivena su kod svih učesnika, uključujući i najstarije učesnike, rekla je dr Miler na sastanku.

Pokazalo se da sve starosne grupe proizvode isti imunski odgovor, što je dobar znak, jer starije osobe imaju slabiji odgovor na vakcine.

Najčešće neželjene reakcije bile su umor, glavobolja i bol u mišićima. Više izveštaja o štetnim simptomima primećeno je nakon druge doze vakcine, ali većina simptoma je rešena u roku od dva dana.

ACIP savetuje američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti o tome kako vakcine treba da se koriste u populaciji.

1 KOMENTAR

  1. I… koliko košta vakcina ?
    Mislim da će Srbi , pokupovati tu vakcinu 2029-e godine ! Osim akooo…

Comments are closed.