Vakcina Astra Zeneka štiti od nove i zaraznije varijante koronavirusa zabeležene u Velikoj Britaniji

0
Foto Profimedia

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu zaštitila je ljude od nove, zaraznije varijante koronavirusa na sličnim nivoima kao zaštita koju je ponudila protiv drugih sojeva virusa, rekli su istraživači Oksforda u radu objavljenom u petak, piše Njujork tajms.

U radu, koji još uvek nije recenziran, stoji da je vakcina imala 74,6-postotnu efikasnost protiv nove varijante, koja je prvi put otkrivena u Britaniji i poznata je kao B.1.1.7. To je slično, mada nešto niže, od efikasnosti u odnosu na druge sojeve virusa.

Ohrabrujuća, iako preliminarna otkrića ukazuju na to da svih pet vodećih vakcina mogu pružiti bar određenu zaštitu protiv novih varijanti virusa koji se šire širom sveta.

Ipak, sve više dokaza sugerišu da mutirani virusi mogu umanjiti efikasnost vakcina, povećavajući pritisak na zemlje da brzo vakcinišu stanovništvo i nadmašujući varijante koje se šire sveta.

U kliničkim ispitivanjima vakcina Astra Zeneka/Oksford zaštitila je sve učesnike od teške bolesti ili smrti. Oksfordski naučnici uzimali su nedeljno bris iz nosa i grla učesnicima upisanim u njihovo kliničko ispitivanje u Britaniji. Da bi utvrdili efikasnost vakcine protiv nove varijante, sekvencirali su virusne čestice iz nekoliko stotina briseva između 1. oktobra i 14. januara, perioda kada se znalo da je nova varijanta prisutna u Britaniji. Vakcina je imala 84 procenta efikasnosti protiv ostalih sojeva virusa, u poređenju sa 74,6 procenta protiv nove varijante, iako su male veličine uzoraka stvorile širok spektar procena. Endrju Polard, vodeći istraživač ispitivanja oksfordske vakcine, rekao je u izjavi da podaci iz istraživanja objavljenog u petak „ukazuju da vakcina ne štiti samo od originalnog pandemijskog virusa, već i od nove varijante, B.1.1. 7, što je prouzrokovalo nagli porast bolesti od kraja 2020. u celoj Velikoj Britaniji “ .

Istraživači su takođe proučavali uzorke krvi učesnika kliničkog ispitivanja koji su bili vakcinisani i utvrdili su da je varijanta možda spretnija u izbegavanju antitela koja stvara vakcina.

Varijanta virusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji od tada je zabeležena u više od 70 drugih zemalja. Javno zdravstvo Engleske procenilo je da je stopa zaraze tom varijantom za 25 do 40 procenata veća nego kod ostalih oblika koronavirusa.

Članak objavljen u petak nije se bavio zaštitnom snagom vakcine Astra Zeneka protiv druge brzošireće varijante koronavirusa, poznate kao B.1.351, koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi. Istraživači sprovode slične laboratorijske testove kako bi pokušali da izmere efikasnost vakcine protiv te varijante.