Uznemirujući snimak Aleksa Navaljnog iz aviona: Vikao je od bolova. Otišao je u toalet i nije se vratio

0
Foto: Profimedia

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je na intenzivnom odeljenju sibirske bolnice bez svesti i na respiratoru nakon što je otrovan u četvrtak, a na Tviteru je procureo uznemirujući snimak iz aviona na kojem se on bori za život, prenosi Jutarnji list.

Na društvenim medijima pojavila se slika Navaljnog kako pije čaj iz papirnate čaše na aerodromu, iz koje se, kako se veruje, otrovao.

Putnik s leta Pavel Lebedev preneo je da je Navaljni na početku leta otišao u toalet aviona i nije se vratio. Brzo mu je bilo loše i vikao je u bolovima.

Navaljni (44), pravnik i borac protiv korupcije i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina u bolnici je u Omsku nakon što je izgubio svest na letu za Moskvu pre kojeg je popio čaj.

Avion je prinudno sleteo da bi Navaljni bio prebačen u bolnicu.

Njegova portparolka Kira Jarmiš napisala je na Tviteru da je Navaljni stavljen u stanje kome i na respiratoru je dok se obavljaju testovi.

“Aleksej je otrovan”, napisala je. “Aleksej je sad na intenzivnoj nezi”, kaže Jirmiš, prenosi AFP.

“Sigurna sam da je namerno otrovan”, rekla e za radio stanicu Echo u Moskvi i dodala da se, kako tvrde lekari, otrov brže apsorbuje ako je u vrućoj tečnosti.

Državna novinska agencija TASS objavila je da je Navaljni na toksikološkoj jedinici intenzivnog lečenja u bolnici u Omsku.

“Njegovo stanje je ozbiljno”, rekao je glavni lekar bolnice Aleksander Murakovski za TASS.

Agencija Reuters prenosi da je jedan od lekara u bolnici Anatolij Kaliničenko rekao da nije izvesno da je Navaljni otrovan, kao što to sugerišu njegovi saradnici.

Jarmiš je rekla da je Navaljnom pozlilo nakon što je popio crni čaj na aerodroku i da nije ništa drugo konzumirao tog jutra.

Kaliničenko je rekao da je “prirodno trovanje” jedna od radnih dijagnoza koje su uzete u obzir.

Jarmiš tvrdi da je na njihov zahtev u bolnicu pozvana policija.

“Mislimo da je Aleksej otrovan nečim što je pomešano s njegovim čajem. To je jedino što je tokom jutra pio”, napisala je na Tviteru.

Njegovi advokati zatražili su istragu pokušaja ubistva javne osobe.

Navaljni je već ranije doživeo napade i poslednji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja.

Navaljni je 2017. imao hemijske opekotine očiju kad mu je napadač ispred njegove kancelarije bacio u lice zelenu tečnost koja se koristi kao dezinficijens.

Prošlog oktobra imao je osip i bio je otečen za vreme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih protesta. Tada su lekari zaključili da se radi o alergiji ali on je tražio istragu mogućnosti trovanja.

“Otrovan je u policijskom pritvoru. Sigurna sam da se sad isto dogodilo. Različiti su simptomi, očigledna druga stvar”, rekla je Jarmiš za Echo.

Po njenim rečima on je ujutro u Tomsku bio dobro, a na aerodromu je samo popio crni čaj i odmah posle poletanja je izgubio svest.

Agencija Interfax prenosi reči vlasnika lokala s aerodroma, koji kaže da se proveravaju snimci nadzornih kamera dabi se videlo šta se dogodilo.

Aviokompanija S7 objavila je da je Navaljnom brzo pozlilo nakon poletanja i da nije ništa ni jeo ni pio dok je bio u avionu.